Mitől regenerálódik a máj? Máj regeneráció

Transzplantációs sebészek, hepatológusok és más kutatók májsejt-alapú regeneratív terápiákat fejlesztenek ki olyan betegek számára, akiknek egyébként teljes májátültetésre lenne szükségük.

De ahogy a legtöbb donorszervre igaz, a májból hiány van – az új májra várók száma messze meghaladja a rendelkezésre álló donormáj számát.

Fókuszterületek

A Mayo Clinic transzplantációs sebészek, hepatológusok és más kutatók a Regeneratív Bioterápiás Központban számos regeneratív májterápiát fejlesztenek és finomítanak azon betegek számára, akiknek ma már teljes májátültetésre kell várniuk.

Máj regeneráció - Extracelluláris vezikula alapú terápiák

A Mayo Clinic kutatói kimutatták, hogy az őssejtek által kiválasztott extracelluláris vezikuláknak nevezett biológiai nanorészecskék csökkenthetik a szövetkárosodást a májban, és elősegíthetik a helyreállítást és a regenerációt. A Center for Regenerative Biotherapeutics kutatói jelenleg méretezhető gyártási folyamatokat terveznek és fejlesztenek az őssejt-eredetű hólyagok klinikai környezetbe juttatására, mint a májsérülések kezelésének új terápiás megközelítésére.

Máj regenerálódása - Élődonor transzplantációk

Májrák és előrehaladott cirrhoticus májbetegség esetén májátültetésre lehet szükség. Tekintettel az átültetésre szánt teljes máj hiányára, a Mayo Clinic minnesotai és arizonai kampuszaiban több mint egy évtizede végeznek élődonoros májátültetést – együtt az ország egyik legnagyobb ilyen programját jelentik.

Élődonoros transzplantáció során a donor májának egy részét eltávolítják, és a beteg májának pótlására használják. A műtét után a donor mája teljes méretre regenerálódik, miközben a páciens új mája is normális méretűre nő.

Mivel az élő donorok biztonsága a legfontosabb a program sikere szempontjából, a Mayo Clinic kutatói hosszú távú értékelést végeztek a donorok eredményeiről, például a májregenerációról, valamint a mentális és fizikai jólétről. A tanulmány eredményei nagyon megnyugtatóak voltak, mivel kimutatták, hogy a Mayo élő májdonorok jól érzik magukat az adományozás után.

Májsegítő eszközök, a máj regenerálódása

Az elmúlt években többféle bio-mesterséges májat fejlesztettek ki – olyan eszközöket, amelyek májfunkciókat végeznek májelégtelenségben szenvedő betegek számára. Ezek az eszközök támogatják a betegeket, amikor májuk felépül a betegségből, vagy amikor májátültetésre várnak.

Center for Regenerative Biotherapeutics kutatói finomítják a bioműves máj saját változatát, a Spheroid Reservoir bioműves májat. Ez az eszköz sertésmáj sejt (hepatocita) szferoidokat tartalmaz, amelyek helyettesítik a beteg májműködését. Kutatások folynak a humán hepatociták felhasználásáról az eszközben.

Betegspecifikus májsejt-transzplantáció

A genetikai májbetegségek kezelésére használt jelenlegi májsejt-transzplantációs eljárások nem használnak betegspecifikus sejteket, és immunszuppressziót igényelnek. A Center for Regenerative Biotherapeutics kutatói egyénre szabott megközelítést dolgoznak ki a májsejt-transzplantációban, amely a páciens saját sejtjeit használja fel.

Ezzel a megközelítéssel sejteket gyűjtenek a páciensből, és génterápiát alkalmaznának a beteg betegségéért felelős genetikai hiba kijavítására. A korrigált egészséges sejteket ezután visszaültetik a beteg májába. Mivel a korrigált hepatociták eredetileg a páciens saját sejtjeiből származnak, nincs szükség immunszuppresszív gyógyszerekre.

A metabolikus májbetegség első génmanipulált nagy állatmodelljében végzett elméleti bizonyítási vizsgálatok már gyógyító hatásúnak bizonyultak. A Mayo Clinic kutatói most azt tervezik, hogy ezt a regeneratív terápiát áthelyezik a klinikai környezetbe.

A máj gyógyítása gyógynövényekkel ITT.


Egészség