Áttekintés - a máj szerepe az emberi testben

A máj az emberi test egyik legfontosabb szerve, amely az egészség és a jólét minden aspektusa szempontjából kritikus. Figyelemre méltó, hogy a máj fáradhatatlan munkája és megállás nélküli erőfeszítései minden percben 1,3-1,5 liter vért szűrnek ki.

Ennek a hatalmas szervnek óriási szerepe van abban, hogy a test mindenkor a legjobban tudjon működni.

A máj szerepe és amiért felelős:

- a tápanyag-anyagcseréért,

- a hasznosulásért, és

- a kulcsfontosságú vitaminok és ásványi anyagok, például az A-, D-, E- és B12-vitamin tárolási helye.

- A máj átalakítja a B-karotint A-vitaminná, az étrendi folátot aktív foláttá, a D-previtamint pedig aktív D-vitaminná.

- A máj lebontja a régi vörös- és fehérvérsejteket, hatékonyan tisztítja a vért.

- A máj epét és koleszterint szintetizál.

- A máj szintetizálja a fő antioxidánsokat; Glutation és szuperoxid-diszmutáz (SOD).

- A máj az aminosavakat és az ammóniát karbamiddá alakítja.

- A máj részt vesz a szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjében.

- A máj szerepet játszik a vércukorszint kiegyensúlyozásában, endokrin szervként működik az inzulin és a glukagon felszabadításával, és saját immunsejtjei vannak – a Kuppfer-sejtek, amelyek felfalják a sejthulladékot és modulálják az immunválaszt.

Mindezek mellett a máj kulcsfontosságú méregtelenítő szerv, amely könnyen túlterhelhető, ha nem támogatja a megfelelő étrenddel és életmóddal.

A máj következetes napi méregtelenítése nagyon fontos a máj kiváló egészségének megőrzéséhez.

 A máj főszerepet játszik a méregtelenítésben – a méreganyagok átalakításában és lebontásában, mind endogén (sejtfolyamatainkból), mind exogén módon, felszívódnak a környezetből és életmódunkból.

Az endogén toxinok közé tartozik a homocisztein, a húgysav, a vas, az oxalátok, a reaktív oxigén- és nitrogénfajták, a felesleges ösztrogén és a kortizol stb.

Az exogén toxinok közé tartoznak a peszticidek, gyomirtó szerek, a benzingőzök és a levegőszennyezés, a termékeinkből származó nehézfémek, ftalátok és xenoösztrogének, xenobiotikumok, műanyagok stb.

Az is logikus, hogy rengeteg tünetet láthatunk, amikor a máj túlterhelt, és nem támogatják megfelelően táplálkozással, gyógynövényekkel, életmóddal és stressz-kiegyenlítéssel.

Néhány kulcsfontosságú állapot, amely enyhíthető a máj egészségének támogatásával, többek között a nemi hormonális egyensúlyhiány, székrekedés, IBS és emésztési problémák, száraz bőr és bőrbetegségek, krónikus fáradtság, fejfájás és fáradtság, magas koleszterinszint, magas vérnyomás, T2D és prediabétesz, kiegyensúlyozatlan vércukorszint, felszívódási zavarok, PMS és még sok más.

A rossz máj egészségi állapot mindig szerepet játszik bármilyen betegségben. Ez a cikk azt tárgyalja, hogyan támogathatjuk ezt természetes gyógynövények fogyasztásával a májban.

Melyek a legjobb gyógynövények a máj regenerálására? A máj méregtelenítésének két fázisa

A máj egészségével kapcsolatos problémák nem kapcsolódnak bizonyos tünetekhez vagy betegségekhez.

A túlterhelt vagy leterhelt máj azonban olyan tünetekkel járhat, mint a magas koleszterinszint és vérnyomás, nemi hormonok egyensúlyhiánya, IBS és emésztési egyensúlyhiány, száraz haj és törékeny körmök, alvászavar, fáradtság, szorongás.

Specifikusabb állapotok jelentkezhetnek, például epekő, NAFLD (nem alkoholos zsírmájbetegség) és emelkedett májenzimek, cirrhosis, inzulinrezisztencia és 2-es típusú cukorbetegség.

Az oxidatív stressz a májkárosodás és a túlterhelt máj egyik fő oka.

Ha úgy képzeli el a májat, mint egy vödröt, akkor minden toxin, aminek ki vagyunk téve (amitől kezdve anyánk méhében vagyunk), egy kő ebben a vödörben. És ahogy haladunk az életben, egyre több követ dobunk ebbe a vödörbe – alkoholt, kábítószert, gyógyszereket, xenoösztrogéneket, rovarirtó szereket, koffeint, levegőszennyezést stb.

Lassan, de biztosan kezd megtelni a vödörünk, és a teli vödör fizikai tünetei megjelennek, ha nem dolgozunk a máj méregtelenítésén.

Az egészséges májműködés helyreállításának és helyreállításának kulcsa a máj egészségét szolgáló gyógynövények fogyasztása, mint például az tizenkét gyógynövény, amelyet alább megvizsgálunk.

Ezek a májproblémák kezelésére szolgáló gyógynövények segítenek ledarálni a megterhelő kőzeteket, és amikor a por eltűnik, csökken az oxidatív stressz, és a májműködés egyre jobban kezd működni az optimális működési szinten.

Ezek a legjobb gyógynövények a máj helyreállítására.

A 12 legjobb gyógynövény májproblémák kezelésére:

1. Reishi gomba

2. Astragalus gyökér

3. Gyermekláncfű

4. Cordyceps gomba

5. Kurkuma gyökér

6. Schizandra Bogyó

7. Gyömbér

8. Szelén

9. Máriatövis

10. Kardamom

11. Articsóka

12. Cikóriagyökér

Gyakran Ismételt Kérdések:

Milyen gyógynövények méregtelenítik a májat?

Hogyan gyógyíthatom meg a májam természetes úton?

Melyik a legjobb gyógynövény a máj számára?

Milyen vitaminok jók a máj helyreállítására?

Összefoglalva

A máj méregtelenítésének és regenerációjának két fázisa:

A máj méregtelenítésének két kulcsfázisa van; 1. és 2. fázis.

Az 1. fázis a bioaktiválás, és a zsírban oldódó vegyületek vízoldható vegyületekké történő átalakulásáról szól. Az 1. fázis átalakítja a koffeint, az OTC gyógyszereket, az ibuprofént, a hisztaminokat, a hormonokat, a dohányt és a rovarölő szereket. Ez a citokróm P450 enzimektől függ, és ezeket a vegyületeket átalakító enzimcsaládot végzik.

A 2. fázis a 6 konjugációs útvonalunk – glükuronidáció, glutationilezés, szulfatálás, metilezés, glicinálás és acetilezés. Ezek az útvonalak a szerves foszfátokat, peszticideket, alkoholt, mérgező fémeket, penicillint, nemi és stresszhormonokat különböző vegyületekké alakítják ezen útvonalak egyikén keresztül, amelyeket a szervezet kulcsfontosságú emuntív szervei eltávolítanak; a tüdő (légzés), a bőr (izzadtság), a vesék (vizelet) és a vastagbél (kaki).

Mintha a máj nem lenne már elég elképesztő, hogy kiegyensúlyozza ezeket a szerepeket, ez az egyetlen szerv a szervezetben, amely képes regenerálódni, ezért nélkülözhetetlen a máj.


Egészség