Íme 8 terület, melyekről nem is sejtetted, hogy azokat az építőjáték fejleszti

- Éntudat: elsők között okoz vidámságot a kisbabák esetében az, amikor sikerül megfogni egy építőkockát és egy másik helyre rakni, ez egyúttal az éntudat kialakulásának egyik jelentős lépése is.

- Testkép: Az ujjak mozgását követően feltűnik a gyerkőcnek, hogy milyen hosszú a karja, mekkora a tenyere, és abban pontosan hány kocka is fér el.

- Finommotorika: irányítani a kezet a gyermek első sikereinek egyike és ahogy nő, egyre ügyesedik is, és egyre kisebb tárgyak megfogására lesz képes. Építés közben ezeket a képességeket fejleszti, hiszen figyelnie kell, hova helyezi a kockákat anélkül, hogy ledőlne az építmény.

- Látás: a színek és a formaállandóság felismerése (kerek lyukba nem illik a szögletes kocka), valamint a térérzékelése is fejlődik az építő játékokkal való játék közben.

- Valóság leképezése: egy olyan kulcsfontosságú képesség, amelyet a későbbiekben a térkép olvasásához, a valóság rajzolásához használunk.

- Fantázia: a gyerekeket ért élmények feldolgozása történhet építőjáték közben is, hiszen az orvosnál tett látogatás után megépülhet otthon a rendelő épülete, és ezáltal az élmények újrajátszása oldja a szorongást.

- Szabálytudat: az építés során tapasztalja meg leghamarabb a gyerek, hogy vannak szabályok, amelyek megkerülhetetlenek, ilyen például a gravitáció, a közös játék során pedig fejlődik az alkalmazkodó készsége.

- Szociális készségek: a társas érintkezéshez elengedhetetlen készségek - együttműködés, empátia - is fejlődnek, mivel a testvér vagy az óvodai társak építményein nem lehet átgyalogolni büntetlenül, és megismerik azt az érzést is, amikor az ő művük lesz rongálás áldozata.

Milyen is a jó építőjáték?

Ez elsősorban korosztálytól függ, mivel a 0-2 éves korú gyermekeknek nagyobb, könnyen megragadható elemekből álló építőjáték való, 2-3 éves kor között pedig az első kategóriától kisebb építőkocka javasolt, de ezeknek továbbra is könnyen kezelhetőnek kell lenniük. 

3 és 5 éves kor között a nagyobb odafigyelést igénylő játékok is megvásárolhatók, majd 5 éves kor felett elérkeztünk a bonyolultabb építőjátékokhoz, amelyek lehetnek mágnesesek is, vagy olyanok, amelyek síneket és egészen kis darabokat is tartalmaznak.

Minden korosztály számára találsz építőjátékot a Játéksziget oldalán, a megfelelő választással pedig abban is biztos lehetsz, hogy nemcsak boldog perceket fogsz okozni a gyermeknek, de sokat segítesz neki abban, hogy értelmileg és érzelmileg is megfelelően fejlődjön.


Gyermek