Költészet és internet

Hiba lenne azt gondolni, hogy versek csak a verseskötetekben vannak jelen. Manapság számos olyan internetes oldal és fórum létezik, ahova bárki feltöltheti a verseit, és vagy a többi felhasználótól vagy az oldalon kijelölt zsűritől kaphat visszajelzést a műveiről. Azonban, ha nem egy anonim profil mögé bújva szeretnénk megismertetni a közönséggel a tehetségünket, ellátogathatunk egy irodalmi rendezvényre, mint amilyen például a slam poetry.

Slam poetry, avagy a költészeti verseny

Mint önálló műfaj, a nyolcvanas évek közepén jelent meg, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is a slam poetry. Ez egy színpadi előadó költészeti verseny, lényege, hogy az előadónak 3 perce van arra, hogy rímekbe szedje a gondolatait. Maga a műfaj kicsit megfoghatatlan, hiszen meglehetősen kötetlen a stílus. Versfelolvasásnak nem lehet nevezni, mert fejből mondja a versenyző a szöveget, de ugyanakkor az alkotás tartalmaz költészeti elemeket. Nem színházi előadás, mert nincs előzetes forgatókönyv, viszont a produkció színpadi elemekkel tarkított. Nem rap, mert nincs alatta zene, azonban a raphez hasonlóan aktuális témákról az utca nyelvén szól. 

Budapesten minden hónapban rendeznek slam poetry esteket, azonban ha szeretnénk mi is részt venni egy ilyen rendezvényen, résen kell lenni, mert a nevezési lista jellemzően már az első napon betelik.

Miért fontosak a versek?

A ritmus fogantatásunk óta az életünk szerves része. A magzat először az anyaméh, az anyai szívverés és a légzés ritmusával ismerkedik meg. Születésünk után pedig a természet ritmusával kerülünk kapcsolatba: az éjszakák és nappalok, és az évszakok is egyfajta ütemben váltakoznak, de ne feledkezzünk meg az élet körforgásáról, a születésről és a halálról sem. Sőt, bármilyen nyelven beszélünk, minden nyelvnek megvan a maga sajátos ritmusa.

A versek ezeket a külső hatásokat erősítik fel, így nem meglepő hát, hogy mágikus erőt tulajdonítunk a költeményeknek: megmozdít bennünk valami ősit, ugyanakkor megnyugtat. A versek rendszeres olvasása segíti az értelmi és az erkölcsi fejlődést, fejleszti a kommunikációs képességeket és az érzelmi intelligenciát, érleli a személyiséget, valamint jó hatással van a lelkünkre is.

Ha Ön is úgy érzi, kedvet kapott versesköteteket böngészni, javasoljuk, hogy keresse fel a Mai-Könyv.hu weboldalát, ahol kedvére válogathat számos irodalmi remekmű között.


Kultúra