Hormonális problémák

Ha a kutya hormonrendszere nem működik megfelelően, mert például túl alacsony a tesztoszteron-, vagy túl magas az ösztrogénszintje, illetve pajzsmirigy-alulműködéssel küzd, az bizony okozhat látványos szőrhullást. De akár a mellékvese normálistól eltérő működése is felelős lehet a problémáért. Ezek a betegségek leggyakrabban a középkorú kutyusokat érintik, és általában más látható tünetet nem produkálnak. 

Lelki traumák

Ugye azzal nem mondunk újdonságot, hogy a kutyák is érző lények? Ugyanúgy képesek megélni az örömöt, a bánatot, a félelmet, sőt stresszesek és depressziósak is tudnak lenni. Ismét egy hasonlat a gazdival: a stresszes életmód az embereknél is okozhat fokozott hajhullást, ugyanígy kedvencünknél is szőrvesztést. 

Épp ezért gondold végig, hogy kutyusodat érte-e mostanában valamilyen megpróbáltatás? Akár egy új helyre költözés, túl sok új inger, olyan helyzetek, amelyekben félt vagy ideges volt. Ha valóban ez áll a háttérben, akkor csupán annyi a dolgod, hogy gondoskodj a kutya lelki békéjéről, és a szőrhullás is megszűnik majd. 

Nem megfelelő táplálék

Ha az eb szervezete nem kapja meg a kellő mennyiségű vitaminokat és tápanyagokat, attól szintén fokozottan hullhat a bundája. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a kutyának nem való a házi koszt és az ételmaradék. Ezekben számos olyan összetevő akad, ami nem hogy nem hasznos, hanem kifejezetten káros számára. 

Persze a tápok között is találni olyat, amely igencsak silány minőségű, de ha a Kutyakajas.hu Webáruházban nézelődsz, náluk csak egészséges hozzávalókból álló, minőségi eledeleket fogsz találni. A magyar gyártmányú Panzi Fit Active is ilyen, melyek között hipoallergén és csirkementes tápok is fellelhetőek. Ezeket az ételallergiás kutyusok is fogyaszthatják, akiknél az allergia szintén egy ok lehet a szőrhullásra. 

Szervi problémák

Ez már az a terület, ahol nagy valószínűséggel csak az állatorvos tud segíteni. Ha kutyádat nem érte mostanában fokozott stressz, és nem is allergiás, akkor komolyabb betegség is állhat a háttérben, aminek kivizsgálása az orvos feladata. Ezért ha a szőrhullás egy tartósan fennálló állapot kedvencednél, akkor ne halogasd a rendelő felkeresését.

Nem érdemes elbagatellizálni a problémát, ugyanis egy időben felfedezett betegség még sokkal nagyobb eséllyel gyógyítható, és a kezelés is kevésbé lesz költséges és hosszadalmas. Valamint a kutyát is megkíméled a szükségtelen fájdalomtól és szenvedéstől. 


Állatvilág