Nem csak a programozáson múlik!

"Az öntözőrendszer automatikáját beprogramozzuk, és már öntözi is a kertet!"

Ha így vélekedik, rosszul gondolja, hiszen nem csak az automatikán múlik, hogy tényleg magától működjön az öntözés. A szivattyú vezérlő egy olyan remek találmány, ami tökéletes kiegészítője lehet az automata öntözőrendszerének, legyen szó például a csepegtető öntözőrendszerről, vagy pázsitot locsoló esőztető öntözésről. A példában szereplő két esetben is elengedhetetlen egy kifogástalanul működő szivattyú, amely tökéletes működésének egyik záloga lehet minimum egy szivattyú vezérlő rendszer.

Mik a szivattyú vezérlő rendszerek feladata?

Egyszerűen megfogalmazva segítenek a szivattyú optimális működésében. Ha megfelelőek az öntözés feltételei, vagyis van víz és hozzá tartozó nyomás, akkor elindíthatja és hatékonyan működteti az öntözést. Ha nem biztosítottak a megfelelő feltételek a szivattyú működéséhez, akkor a vezérlő automatikusan le fogja állítani a szivattyút, és megakadályozza, hogy szárazon fusson.

A nyomáskapcsoló

Ez a szivattyú vezérlők egyik típusa. Működését úgy a legegyszerűbb elképzelni, hogy ha változik az öntözőrendszerben a nyomás, akkor automatikusan átbillenti a kapcsolót, leállítja vagy épp működtetni fogja a szivattyút. Vagyis ha kinyitnánk a vízcsapot, megkezdődne az öntözés, ha elzárnánk, akkor abbahagyja a rendszer a locsolást. Itt azonban nem ember, hanem az automatika irányítja a vízvételezést, de az elv ugyanaz.

Az áramláskapcsoló

Szintúgy, mint a nyomáskapcsoló, automatikusan ki-be kapcsolja a szivattyút, de itt aszerint, hogy a rendszerben érzékel-e kellő folyadékot. Ez akkor is hasznos, ha csőtörés lenne, ekkor ugyanis az áramláskapcsoló megakadályozza a víz pazarlását, hiszen leállítja az öntözést. Ugyanakkor, ha a vízvételezési ponton szivárog a víz, például csöpög a csap, akkor megakadályozza, hogy a szivattyú ilyen kevés vízzel üzemeltesse az öntözőberendezést.

A szivattyú vezérlők kínálatáról

Egy jól felszerelt szakáruházban számtalan árfekvésben kaphatók a különböző kivitelezésű és márkájú szivattyú vezérlők. Szakszerű véleményezéshez érdemes felvenni a kapcsolatot olyan szakáruházzal, ami tanáccsal látja el azokat az ügyfeleket, akik maguk kívánják kiépíteni az automata öntözőrendszerüket. Ezek a termékek nem akadályozzák a rendszer önműködését, sőt, inkább garantálják a drágább berendezések (mint például egy szivattyú) hosszú élettartamát.


Otthon