Kerüld az éhezést

Az éhezés nem csak sikertelen diétához, de számos egészségügyi problémához is vezethet. A rendszertelen étkezés és a böjtölés, koplalás által a fizikai és szellemi teljesítőképesség egyaránt csökken. A számokat tekintve a mérlegen még jól is mutathat a böjtölés eredménye, azonban a szervezet ilyenkor az izmok lebontásával fedezi a szükségleteit. A ketogén diétával kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy kizárólag rövid távon lehet eredményeket elérni vele. Hosszabb távon ugyanis a szervezet már túl nagy stressznek van kitéve, mivel a szénhidrátbevitel kevesebb a szükségesnél. 

Az alacsony szénhidrátbevitel káros következményei között a koncentrációs képesség csökkenése, illetve a fáradékonyság és a túlzott verejtékezés is megtalálható. Ha a diétázás folyamán úgy érzed, hogy fizikailag vagy szellemileg az elfogadható szinthez képest rosszabbul teljesítesz, azonnal változtass az étkezési szokásaidon!

Fogyassz minőségi ételeket változatosan

A gyorsételek többsége a magas szénhidráttartalom miatt valóban csillapítja az éhséget, azonban hiányoznak belőlük a minőségi tápanyagok. Amikor csak lehetőséged van rá, ajánlott saját kezűleg elkészíteni az ételeket, hiszen ez jelenti az egészséges táplálkozás alapját. Az általad vásárolt friss zöldségek, húsok és pékáruk jelentősen magasabb minőségű tápanyagokkal rendelkeznek a gyorsételekhez viszonyítva.

Minden étkezés során fontos biztosítani az elegendő mennyiségű fehérje- és zsírbevitelt, illetve célszerű alacsony szénhidráttartalmú zöldségeket fogyasztani. Az egészséges étkezés fenntartása érdekében elengedhetetlen a változatosság, ezért érdemes mindig új alapanyagokat kipróbálni az ételkészítések alkalmával. 

A diéta az egészségről, ne pedig a látványról szóljon

A legfontosabb szempont, hogy a diétázás soha ne okozzon számodra semmilyen betegséget. A szétválasztó diétákkal kapcsolatban a legnagyobb probléma az, hogy a helytelen tápanyagbevitel következtében hamar hiányállapot alakul ki a szervezetben. Ilyenkor gyomorpanaszok lépnek fel, amelyek hosszabb távon a kifejezetten kellemetlen közérzet mellett gyomorfekélyhez is vezethetnek. Az űrhajó diéta elvei szerint nem szabad gyümölcsöt fogyasztani, azonban a gyümölcsök kizárása az étrendből rosthiányt idéz elő. A rosthiány az emésztési folyamatokat hátráltatja, és emésztőszervi betegségekért lehet felelős. 

 


Egészség