500.000 fölé mentek az átlag bruttó bérek hazánkban

Továbbra is tempósan emelkednek az átlagbérek Magyarországon.

Júniusban a legalább 5 főt foglalkoztató cégeknél, valamint a költségvetési szférában és nonprofit szervezeteknél dolgozók bruttó átlagkeresete meghaladta az 503 ezer forintot, a kedvezmények nélküli nettók pedig 334 ezer forint felett voltak, ami egyaránt 15,4 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben.

Az idei első félévben a bruttó átlagbér több mint 505 ezer forint volt, a kedvezmények nélküli nettó átlagfizetés pedig 336 ezer forintot tett ki. Mindkettő 18 százalékos növekedésnek felel meg. 

“A friss béradatok nem jelentenek meglepetést, a minimálbér, a garantált bérminimum év eleji emelése, a közszférában előre betervezett fizetésemelések mellett a különböző szektorokban kialakult munkaerőhiány is felfelé húzza a béreket” - mondta Németh Dávid, a K&H vezető elemzője.

Hozzátette: Az infláció hatása jól látható a friss adatokból: az első félévben a reálbéremelkedés közel 8 százalékos volt, hiszen az év első hónapjaiban, bár gyorsult, még visszafogottabb volt az árindex. Júniusban viszont a reálbérek csak 3,3 százalékos emelkedést mutattak, mivel az infláció 11,7 százalékos volt. 

“Továbbra is az a fő kérdés, lesz-e ősszel újabb megugrás a bérdinamikában. Általában a gazdasági szereplők - cégek, szervezetek - az adott évben egyszer, az év első felében emelik a fizetéseket. Most viszont a magas infláció és a már említett feszes munkaerőpiac miatt elképzelhető, hogy az őszi hónapokban lesz egy újabb béremelési hullám.

Lehetséges azonban, hogy az esetleges őszi béremelések sem lesznek elegendőek ahhoz, hogy az év utolsó hónapjaiban a reálbérek növekedni tudjanak, mert az infláció jó eséllyel 20 százalék körüli szintre emelkedhet” - emelte ki a szakember. 

A jövőről szólva Németh Dávid azt mondta, egyelőre nagyon nagy a bizonytalanság: a romló gazdasági kilátások és a várhatóan magas szinten maradó infláció eredményeként már az is pozitív fejlemény lenne, ha 2023-ban a bérek megtartanák az értéküket.


Pénzügy Munka