A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatója szerint[1] 2021 negyedik negyedévében összességében növekedett a háztartási hitelállomány az előző negyedévhez képest. A legnagyobb mértékben a lakáshitelek, valamint az áruvásárlási és egyéb fogyasztási hitelek állománya növekedett. Ugyanakkor az OTP Bank legfrissebb felmérése[2], amiben arról kérdezték a résztvevőket, hogy mire és milyen helyzetben vennének fel áruvásárlásra személyi kölcsönt, eredményei alapján egyre jobban átgondoljuk és megfontoltabban döntünk arról, hogy milyen forrásból fedezzük a kiadásainkat.

A felméréséből kiderül, hogy a 25-54 évesek majdnem fele tervez 500.000 Forintnál nagyobb kiadást a következő fél évben. Közülük 57 százalék nyitott arra, hogy szükség esetén személyi kölcsönt vegyen fel. A legtöbben (41 százalék) autóra költenék, de sokan vennének belőle háztartási gépet, nagyobb értékű bútort, vagy fizetnék belőle az olyan családi eseményeket, mint például az esküvőt.

A felmérésben a hitelcélok mellett a pénzügyi tudatosságot is vizsgálták, valamint azt, hogy milyen a hajlandóság személyi kölcsön felvételére azok körében, akik éltek már ezzel a lehetőséggel. Majdnem a fele azoknak, akik nagyobb kiadást terveznek a következő fél évben, vett már fel egyszer, vagy többször személyi kölcsönt. A hitelekhez kapcsolódó bizalmat mutatja, hogy pont ők azok, akik elképzelhetőnek tartják egy újabb kölcsön felvételét, míg azok, akik még nem éltek ezzel a lehetőséggel, sokkal kevésbé nyitottak erre.

Az eredmények arra is rávilágítanak, hogy a 25-54 évesek 80 százaléka alaposan átgondolja nagyobb kiadásait, pénzügyileg óvatosnak bizonyulnak. A hiteltapasztalattal rendelkezők között pedig 78 százalék azoknak az aránya, akik újra vennének fel kölcsönt.

 
Az a tapasztalatunk, hogy ha az ügyfelek eldöntötték, hogy segítséggel valósítják meg céljaikat, akkor egy gyors, megbízható és kényelmes megoldásra van szükségük. Az online ügyintézési lehetőségek kibővítésével és folyamataink fejlesztésével ügyfeleink igényeit, akár napon belül teljesíteni tudjuk, ezzel támogatva őket céljaik megvalósításában -mondta Györkei Krisztián az OTP Bank fogyasztási hitelek termékfejlesztési vezetője.
 
A kutatásból az is kiderült, hogy a megkérdezettek nagy része óvatosan, alaposan átgondolva venne csak fel hitelt. Ez azokra is igaz, akik amúgy nyitottak a személyi kölcsön felvételére. Óvatosságuk az intuitív vásárlásokra felvett hiteleket tekintve volt a legszembetűnőbb. Mindössze kilenc százalékuk venne fel hitelt azért, mert megtetszett nekik valami, de a váratlan kiadások finanszírozására is csak 15 százalékuk venne fel személyi kölcsönt. Leginkább az előre tervezett, mindenképpen szükséges kiadásokat fizetnék ilyen módon.


Pénzügy