Mi jellemző az új technológiára?

A Hyundai új napelem-technológiájának neve a Shingled modul, amelyet a különleges gyártási technológia tesz egyedivé. Leegyszerűsítve a különbség a forrasztási módszerben rejlik: ezzel ki tudták küszöbölni a cellák közötti réseket, így a modulok hatékonyságát is sikerült növelni.

Tehát míg a hagyományos napelempaneleken a szilíciumcellák csempés megoldásban helyezkednek el, addig az új zsindelyes modellen a cellák szorosan egymás mellé kerülnek, így az eddig megszokott 3-5 milliméteres távolság eltűnik.

A panelek standard méretekkel és értékekkel rendelkeznek, így abszolút kompatibilisek az eddigi megoldásokkal és eszközökkel. Ennek az új technológiának köszönhetően a gyártási költség is csökkenthető lehet, így úgy tűnik, az ár / teljesítmény arány fejlődésében újabb lépést látunk a Hyundaitól.

Elérhető már ez az új technológia Magyarországon?

Az új Shingled napelemmodul elérhető a Wagner Solar Hungária bemutatótermében: itt egy új 470 Wp technológiás napelem tekinthető meg. Ez egy szürke kerettel rendelkező panel, amelynek felülete 2 négyzetméter (1 x 2 m), és ebben 408 cellát találunk. A Hyundai napelemekre a gyártó 20 év termékgaranciát kínál.

A Wagner Solar Hungáriánál egyébként érdemes körülnézni, hiszen ők például a SolarEdge inverter magyarországi forgalmazói, és ez a családi vállalkozás több mint 18 éve foglalkozik energiahatékony (és környezettudatos) technológiákkal. Akár vállalkozásunkat, akár háztartásunkat szerelnénk fel új napelemmel, hőszivattyúval, napkollektorral, szellőzéstechnikával, pellet kazánnal vagy más termékekkel, minden munkafolyamatban segítségünkre lehet a cég.

Előnyök a Shingled napelem-technológiával

- nemcsak a teljesítmény lesz magasabb, de az összkép is sokkal esztétikusabb az új technológiának köszönhetően,

- a felületet jobban kihasználja az új technológia a cellatávolság megszűnése miatt: ugyanakkora területen jobb teljesítmény érhető el,

- ezzel együtt jár a kisebb áramerősség, amellyel szintén növekszik a valós energia termelése,

- csökken a cellákra jutó feszültség és a negatív ráhatások mértéke, így a feldolgozási hőmérséklet is alacsonyabb lesz,

- kisebb az ohmi veszteség, mivel a modulon belüli körön az áram alacsonyabb, mint a szalagos cellacsatlakozás során.


Tudomány Otthon