A mesehallgatás jótékony szerepe

Az iskolában is hallottuk annak idején, hogy a meséknek mekkora közösség-összetartó ereje van. Mikor a lányok leültek a fonóban, vagy a férfiak összegyűltek vadászat után, mindig történeteket meséltek egymásnak. A gyerekek is ezek által ismerték meg a világot: a tudást így adták át az idősebbek a fiataloknak.

A mese valódi szóbeli műfaj, ezért is szeretik annyira a kisgyerekek. Ha csak lehet, olvassunk nekik minél többször esti mesét saját magunk, de akár napközben is hallgathatjuk ezeket a történeteket felvételről. 

Ebben nagy segítséget jelent a VOIZ hangoskönyv-applikáció, ahol több száz gyerekkönyv, ifjúsági regény, mese is található. A magyar népmesék ugyanúgy elérhetőek itt, mint más népek meséi, de a kortárs szerzők versei, gyerekkönyvei is. Ezek mind-mind jó hatással van a kisgyermekek személyiségfejlődésére.

A mese jót tesz a léleknek: megnyugtat, erőt és reményt ad sok esetben, hiszen ezekben a csodás történetekben mindig győz a jó. 

Népszerű mesék színészek tolmácsolásában

A VOIZ hangoskönyvei között mindenki talál kedvére való mesét. A legnépszerűbb Illyés Gyula 77 magyar népmese című művéből készített válogatás, melyben 10 mese hallgatható meg. Természetesen Benedek Elek gyűjteményeivel is találkozhatunk, de a Grimm-testvérek híres történeteivel is, és az Andersen-rajongóknak sem kell csalódniuk.

Népszerű színészek olvassák fel a gyermekek kedvenceit. Az Ezeregy éjszaka legszebb meséit például Györgyi Anna tolmácsolásában hallgathatjuk meg. Pogány Judit több hangoskönyv alkotásában is részt vett: ő olvassa fel Fésűs Éva és Lackfi János több művét is.

A nagyobbacska gyerekeknek való könyvek is fellelhetők a VOIZ oldalán: A kis Mukk története, A kis herceg, a Bambi. Ez utóbbit Kubik Anna hangján hallhatjuk, a 25 fejezet közel öt órát ölel fel.

Kortárs mesék

Persze, mi felnőttek rajongunk azokért a mesékért, melyeket gyerekkorunkban unásig hallgattunk. A mai gyerekek számára azonban más történetek is elérhetők. Rengeteg mű születik ugyanis kortárs írók tollából. 

Finy Petra nagyon sikeres e téren, számos gyerekkönyvet írt már. Jelenleg A darvak tánca és A fűszerkatona című meséivel szerepel a VOIZ oldalán.

Varró Dániel nevét is mindenki hallotta már: nagyszerű versei vannak, ő a kortárs irodalom jelentős alkotója. A Túl a Maszat-hegyen című verses meseregénye 2003-ban jelent meg. A gyerekek nagy kedvence ez a könyv, melyben a főhős, Muhi Andris szembeszáll a gonosz Paca cárral, és győzedelmeskedik.

A szerző másik könyve, A szomjas troll is elérhető az oldalon, ebben a vikingek világába kalauzol minket az író. Mindkét műnél Mácsai Pál a felolvasó.

A mesékre mindig is szükség lesz, a mesehallgatás pedig az egyik legjobb elfoglaltság, amivel leköthetjük a gyermekünket. A mesék tanítanak és egyben nevelnek is.


Gyermek Kultúra