A vályog kitűnő tulajdonságai

- Ár-érték arányban az egyik legjobb választás.

- Környezettudatos: előállítása visszafogott energiaszükségletet kíván, életciklusa befejeztével pedig komposztálható anyag.

- Káros kipárolgás nélkül használható, hiszen nélkülöz minden szintetikumot.

- Páraszabályzó képességének köszönhetően penészmentes, tökéletes lakóklímát nyújt télen-nyáron.

- Hőtartó képességének hála alacsony rezsire és tartós hőmérsékletre tehetünk szert.

- Egészségünk megőrzéséhez elektroszmog ellen védelmező képességével járul hozzá. 

- Sokszínű és könnyen formálható.

A vályogépület hátránya

Negatív tulajdonságaként kizárólag a vízre érzékeny voltát szokták felhozni. Ez így is van, viszont tudnunk kell, hogy megfelelő alappal és szigeteléssel ez egy könnyedén kikerülhető hibafaktor, éppen ezért teljesen felesleges tartanunk tőle. 

A vályog napjainkban

Az igény megvan arra, hogy minél inkább környezettudatosan válasszuk meg az építőanyagokat. Ugyanennyire fontos az is, hogy az egészségünkre veszélytelen anyagokat igyekezzünk kiválasztani.

A napjainkban a vályogépítészet méltó helyet foglal el pozitív tulajdonságai által az építőiparban. Mindehhez persze számos innovatív fejlődésen is átesett. 

Mikor vályogról beszélünk, már senkinek nem jut eszébe szúrós szag vagy kapkodó munka. Használata közben nyugodtak lehetünk afelől, hogy semmilyen irritáló hatást nem fog kiváltani, miközben nyugodtan haladhatunk a vele való munkával, mivel a bekevert anyag még 5 napig használható. Ha úgy döntünk, modern, minden szempontból kiváló anyagot szeretnénk, válasszunk magas minőséget, például a BIOKAY kiváló vályogvakolatait

Szárazépítészet

Ne menjünk el amellett sem, hogy az építkezéseknél a hatékonyság növelése is kiemelkedő szempont. Felmerül hát a kérdés, hogy ennek tükrében hogyan teljesít a vályog. Szerencsére a gipszkarton alternatívájaként létezik vályogrostlap és vakológéppel is feldolgozható vályogvakolat. Gyári vályogtéglát is választhatunk, ha épp az tűnik szükségesnek. Így már a gyártási, kivitelezési idő sem kérdés, tudunk zöld megoldást választani a vályog segítségével. 

A gipszkartonnal szembeni pozitív tulajdonságai között a hangszigetelési képessége külön kiemelendő, miközben olyan vályoglapokat is választhatunk, melyekbe gyárilag már bekerül a fűtés- vagy a hűtéscső. 

Épületbiológiai szempontok

Mivel már 1-1,5 cm vastagságban felvitt vályogvakolat is képes arra, hogy hozza a vályog valamennyi kivételes tulajdonságát, ezért a ma használt falazatok bármelyikére (de még faházaban is) bátran és eredményesen alkalmazható.


Otthon