Miért kínoz a kialvatlanság?

Vannak, akik számára csak egy szép álom, hogy minden este forgolódás nélkül, szinte az ágyra fekve egyből elaludjon, azonban ellenkező esetben az agy az ébrenlétet és a kellemetlen forgolódást az ágyhoz fogja társítani. Minden mással is így van az elme, azaz ha lefekvés előtt az ágyba viszed a laptopodat és onnan dolgozol vagy filmezel egyet, akkor az agyad automatikusan azzal a tevékenységgel asszociálja az ágyat, és nem hagy elaludni.

Azokkal is történhetnek kellemetlen események, akik általában jó alvóknak mondanák magukat, hiszen egy-egy stresszes esemény - munkahelyi zűrzavar, párkapcsolatbeli negatív élmény megpecsételheti az éjszakát. Fájdalmas, aggodalmas vagy stresszes érzelmekkel sokkal nehezebb kiüríteni és lecsendesíteni az agyadat, majd az aktuális pillanatra koncentrálni. Mindez szintén képes rossz szokásként beépülni, mint az ágyba vitt laptop, telefon vagy más szórakoztató eszköz. Ennek a jelenségnek pszichofiziológiai megnevezése is van, az úgynevezett inszomnia, amely az angol álmatlanság kifejezéséből származik. Ez az álmatlanság ciklikussá válik és állandósul. 

Hogyan kezeld az álmatlanságot?

Létezik megoldás az orvoslására, az úgynevezett kognitív viselkedésterápia, amelynek hatására képes lehetsz leküzdeni a károsító hatásokat és újra pihentetően aludni. Azonban nem sokan engedhetik meg maguknak az ilyen jellegű terápiákat, hiszen terápia révén nem elegendő egyetlen alkalom igénybevétele. 

Ennek ellenére sem kell csüggedned, hiszen számos olyan módszer a segítségedre lehet, amely nem kíván nagyobb összegeket, csupán egy kis energiabefektetést vár el tőled. Első ilyen tényező, hogy az ágyat az alvás színterévé alakítod. Hiába az otthoni munkavégzés, nem kell ágyban elfogyasztanod a reggelit vagy ágyban ülve dolgoznod a napi feladataidon. Tanuld meg, hogy az ágy alvásra való - persze a szexuális életed színtere is lehet, és ezen nem szükséges változtatnod sem.

A rendszeres testmozgás is sokat segíthet. Bizonyított tény, hogy abban az esetben, ha reggelente edzel egyet - akár 30 percet is, akkor este sokkal jobban és pihentetőbben fogsz aludni. Szerezz be egy gym labdát vagy egy ugrókötelet, ha nem szeretnél otthonról kimozdulni, és kezdd edzéssel a napot! Hidd el sokkal kellemesebbek lesznek ezek után az éjszakáid is!

Sokat segíthet az is, ha lefekvés előtt már nem fogyasztasz nehéz és fűszeres ételeket, alkoholt vagy kávét sem.


Egészség Sport