Az egyik talán legfontosabb kitétele az éjszakai áramnak, hogy távoli vezérléssel kapcsolva, az áramszolgáltatók (E-ON, ELMŰ, ÉMÁSZ és MVM - korábbi nevén NKM) határozza meg, hogy mikor használhatjuk az éjszakai áramot. 

Az éjszakai árammal (hivatalos nevén "B tarifa") csak olyan berendezések használhatók, amelyek vezérelt csatlakozási ponttal rendelkeznek, vagyis külön mérőre vannak kötve és nem a dugaljba kell őket csatlakoztatni, hanem fixen a hálózatra kapcsoltak.

Általában a villanybojlereket működtetnek a vezérelt mérőről (köznyelvben: éjszakai villanyóráról).

Mi az a vezérelt mérő?

A vezérelt mérő egy olyan energiatakarékos lakossági áramfelhsználási megoldás, amellyel kedvezőbb áron üzemeltethetők azok az elektromos berendezések, amelyek nem igényelnek folyamatos áramellátást.

Ilyen eszköz tipikusan a bojler. A vezérelt méréssel naponta legalább 8 órára biztosít egy áramszolgáltató villamos energiát, előre nem meghatározott időszakokban.

Nagyobb áramterhelés esetén, például egy hótárolós kálhy használata esetén egy un. mágneses kapcsolót építenek be, míg társasházak esetén un. hangfrekvenciás vevőt szoktak alkalmazni.

Mikor, hány órakor van éjszakai áram?

Ez mindig az adott területen működő áramszolgáltató társaság (E-ON, ELMŰ, ÉMÁSZ és MVM - korábbi nevén NKM) egyedileg állapítja meg.

Éjszakai hőtároló

Mivel az éjszakai az áram olcsóbb, mert a vezérelt időszakban kevesebb energiát fogyasztanak, és ehhez elegendő csak a legolcsóbban termelő erőműveket üzemeltetni. Az olcsó áram a hőtárolós kályhában egy tárolót fűt fel, ami nappal a hőt leadja.

Az olcsóbb áramot az elektromos vízbojler felfűtésére is használhatjuk, ami egy nagy víztartály. Nappal a meleg vizet szolgáltatja a fürdőszoba és a konyha számára, éjszaka a tartályt újra fölfűti az áram (olcsóbban).

Mennyibe kerül az éjszakai áram 2021-ben?

Az éjszakai áramot ma egy áramszolgáltató díjjegyzékében úgy találhatjuk meg, hogy "B tarifa" a neve. A "B tarifa" (köznyelvben éjszakai áram) ára megközelítőleg kétharmada a normál nappali áram árának (amit A1 terifának hívnak hivatalosan).

Példaként az E-ON áramszolgáltató esetében a nappali és az éjszakai áram árak 2021-ben  így néznek ki:

Nappali áram ára 2021 (A1 tarifa): 35,31 Ft/KwH

Éjszakai áram ára 2021 (B tarifa): 23,54 Ft/KwH

Áram árak az egyes szolgáltatóknál kalkulátor IDE kattintva.


Pénzügy Otthon