Első lépés: tervezés

Bár a kertépítés egy külön szakma, amely tanfolyami képzést igényel, ha azonban Ön nem hivatásként szeretné űzni, akkor a saját kertje átalakításába bátran belevághat nélküle. Persze ha ez a terület még ismeretlen Ön előtt, akkor nem árt kikérni egy szakavatottabb személy tanácsát, vagy legalább online tananyagok formájában elsajátítani az alapokat.

Az első lépés azonban így is elméletben történik, hiszen legelőször alaposan meg kell tervezni, hogy hogyan nézzen ki majd a kert. Az alakításra ugyan sokféle mód és lehetőség van, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni a kert egyedi adottságait. A talaj minősége, a telek méretei és fekvése mind rendkívül fontosak. Ezenkívül az is lényeges szempont, hogy milyen célra tervezi használni a kertet. Gyakran szeretne baráti összejöveteleket szervezni? Ez esetben praktikusabbak a nagy nyílt terek, illetve elegendő helyet kell biztosítani a kerti bútoroknak, grillezőnek, nyársalónak. 

Ha viszont inkább a látvány a lényeg, akkor jöhetnek a tarka virágokkal teli ágyások, sűrűn telepített bokrok, kerti tavacska mini vízeséssel, esetleg egy sziklakert. Itt ugyan nem fér el kényelmesen sok személy, ám a kert igazán mutatós és dekoratív lesz. 

Második lépés: kivitelezés

Amint mindent pontosan megtervezett, jöhet a legnehezebb rész, az elmélet átültetése a gyakorlatba. Ha nem kíván profi céget megbízni ezzel, akkor jól fog jönni pár segítő kéz a munkálatokhoz. 

Természetesen a megfelelő szerszámokról és eszközökről sem szabad megfeledkeznie, amelyeket beszerezhet a Fiskars & Gerber termékek webáruházából. Egy praktikus kerti lyukfúrónak például egészen biztosan hasznát veszi majd a facsemeték és a sövény telepítése során, de akár a talaj levegőztetéséhez vagy cölöpök állításához is segítségére lehet. 

A kert betelepítése során mindig vegye figyelembe, hogy az egyes növényeket mikor kell elültetni, illetve hogy olyan helyre kerüljenek, ahol elegendő napfényt vagy árnyékot kapnak. A talaj megfelelő előkészítését, illetve tápanyagozását sem szabad félvállról venni.

Harmadik lépés: gondozás és karbantartás

Ha végre elkészült a megálmodott kert, bizonyára jólesik majd egy kicsit lazítani, és élvezni a kemény munkája gyümölcsét. Azonban azt se feledje, hogy ez a szépség múlandó, ezért folyamatosan ápolnia kell a kertet, ha azt szeretné, hogy mindig teljes pompájában tündököljön.

A füvet rendszeresen nyírni kell, a fákat és bokrokat metszeni, a virágokat pedig öntözni és gyomlálni. Ha azonban elvégzi ezeket a feladatokat, akkor kertje egész évben örömet nyújt majd Önnek.


Otthon