A kormány korábbi döntése alapján 2022. szeptember 30-ig meghosszabbításra került a szabad felhasználású, kamatmentes Diákhitel Plusz igénylési határideje. A pandémia miatt bevezetett, az átmeneti pénzügyi nehézséggel szembesülő hallgatók megsegítését szolgáló termék most is óriási népszerűségnek örvend a hallgatók körében.
Nem kevésbé népszerű a piacokon tapasztalható hozamemelkedések ellenére továbbra is kedvező kamatozású, szabad felhasználású Diákhitel1, valamint a továbbra is kamatmentesen igényelhető, felsőoktatási önköltségre felvehető Diákhitel2.

A kormány korábbi döntése alapján tanulmányi hónaponként a szabad felhasználású Diákhitel1 akár 150 ezer forintig is igényelhető, ezáltal évi 1,5 millió forint szabad felhasználású forráshoz juthatnak a hallgatók. A Diákhitel1 szabadon költhető bármire, csakúgy, mint a kamatmentes Diákhitel Plusz.

A bármikor igényelhető és ingyenesen előtörleszthető termékek iránti kereslet az alacsony kamatoknak, a kedvező feltételeknek és a 2018-ban bevezetett családi kedvezményeknek köszönhetően évről évre emelkedik.

 
A diákhiteleket igénylők jogosultak a 2018-tól bevezetett családtámogatásokra. Ha egy családban a hitelfelvételt követően megszületik a második gyermek, akkor az édesanya diákhitelének felét, a harmadik gyermek megszületése esetén pedig a teljes diákhitel tartozást elengedi a Diákhitel Központ. Közel négy év alatt 7000 édesanyának tudtuk ezen kedvezményeknek köszönhetően több mint 6 milliárd forint értékben elengedni a tartozását.

Az elmúlt évben jelentősen megnőtt igénylésszám azt mutatja, hogy érdemi segítséget jelentenek a Diákhitel Központ által kínált támogatások a hallgatóknak. Minden szerénytelenség nélkül elmondhatjuk, hogy a magyar modell teljesen egyedülálló. Sokan érdeklődnek a magyar rendszer után, hiszen kedvező feltételekkel fedjük le a tanulmányok teljes spektrumát. Ilyen családtámogatásokkal egybekötött, jól működő rendszert Európában sem találunk.


Iskola