Ez a fajta tudatos gondolkodás tetten érhető a szervert bérlők és a hosztingszolgáltatást igénybe vevők körében egyaránt. Azok, akik tisztában vannak vele, hogy milyen drámai módon növekedhet a számítógép sebessége memóriaalapú tárolóval, azok nem akarnak többé mást.

Az elavult merevlemezek buktatói

Sokan úgy hiszik, hogy arra nincs ráhatásuk, hogy a tárhely milyen minőséget képvisel. Csak előfizetnek rá és bíznak benne, hogy nem kell majd csalódniuk. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű.

Érdemes egy kicsit utánajárni, hogy túl azon, hogy mekkora tárterületet kap az ember, van-e felső korlátja az e-mail-címek vagy az aldomainek számának. Mindemellett meg kell vizsgálni azt is, hogy milyen típusú az adott tárhely.

Éppen ezért nem biztos, hogy a legolcsóbb tárhelyet érdemes levadászni. Ezek ugyanis sok esetben elavult hardvereket takarnak, de más hátrányokkal is rendelkeznek. Az egyik ilyen kézzel fogható negatív következmény, hogy mivel a számítógép lassabban dolgozza fel a feladatokat, ez a weboldalak sebességében is érezhető lesz. Egy régi 7.2K SATA merevlemez 80 IOPS sebességgel rendelkezik, ezzel szemben egy szerverszintű SSD esetében ez az érték 75 ezer.

A jó sebesség kulcsfontosságú

Azt nem kell különösebben ecsetelni, hogy milyen nagy jelentősége van annak, hogy egy weboldal hányadik helyen rangsorol a kulcsfontosságú kifejezésekre. Köztudott tény, hogy a keresők találati oldalain jobban szerepelnek azok a weboldalak, amelyeknek alacsonyabb a betöltési ideje. Az olyan cégek, mint a Google, igyekeznek a jobb felhasználói élmény érdekében ezeket a site-okat előnyben részesíteni.

Nem csupán az algoritmusok kegyeinek való megfelelés miatt érdemes a gyors oldalbetöltésre törekedni. Ha egy vásárló túlságosan lassúnak találja, amíg az egyes elemek a kosarába kerülnek egy webshopon, akkor könnyen másikat keres. Megfigyelhető, hogy az internet-felhasználók egyre kevesebb ideig hajlandók várakozással tölteni idejüket, ez a toleranciaküszöb pedig folyamatosan csökken. A felmérések szerint ez az érték ma már két másodperc alá csökkent.

Nem volna szerencsés, ha valaki azért nem vásárolna a webshopodból, mert bár sikerült kiválasztania azokat a termékeket, amik elnyerték a tetszését, túlságosan hosszú ideig kellett várkoznia a fizetési oldal betöltésére. Érdemes fókuszálni a mobilos megjelenésre és sebességre, hiszen a legtöbb oldal esetén bőven 60% fölé tehető azok aránya, akik okostelefonjukról érkeznek. Szó szerint minden másodperc számít.

Nincs annyi leállás

Amíg a merevlemezek olykor elszállnak annak következtében, hogy a mechanikus szerkezet megadja magát, addig az SSD sokkal biztonságosabb ilyen szempontból is. Sokkal megbízhatóbbak, mint a hagyományos tárolók.


Tudomány