Mit tud a barnaszén brikett?

A barnaszén brikett óriási fűtőértékkel bíró tüzelőanyag, a hatékonysága többszöröse a tűzifáénak. Kisebb mennyiséggel is nagyon hatékonyan fűthetünk vele. Mivel szinte minden fajta tüzelőberendezéssel, így például cserépkályhával vagy faelgázosító kazánnal is használható, ezért nagyon sokan kedvelik. Kis helyen is elfér, praktikusan tárolható.

A legtöbben azért szeretik használni, mert a birkett nagyon sokáig ég hatékonyan, nem kell éjszaka rakni a tűzre. Előszeretettel alkalmazzák azonban olyan lakásokban is, ahol a fa- vagy szénfűtés csak kiegészítő vagy dekorációs megoldás. A barnaszén brikettel gyorsan fel lehet fűteni a helyiségeket. A gáz- vagy villanyfűtés ezután sokkal energiatakarékosabban alkalmazható. 

Hogyan érdemes fűteni a barnaszén brikettel?

A barnaszén brikett nem játék. Fegyelmezett használatot igényel, mert a fűtőértéke sokkal nagyobb, mint a tűzifáé. A túlságosan felhalmozott brikett hirtelen nagy hőt képes leadni, ez pedig károsíthatja a fűtőberendezést. Nem árt, ha van egy kis gyakorlatunk a kazán, kályha kezelésében. 

Hagyományos kályha esetén a tűztérbe fagyújtóst kell helyezni. Erre kerülhet a barnaszén brikett. Ezután ki kell nyitni a tűzszabályozó ajtaját. Amikor a brikettek már teljes terjedelmükben égnek, ezt be lehet zárni. Innentől már nincs más hátra, csak élvezni a brikett nyújtotta meleget. 

Mi a barnaszén brikett előnye?

Mivel magasabb a fűtőértéke, mint a hagyományos tűzifáé, ezért sokkal kisebb helyen elfér. Természetesen a brikett is rendelhető házhoz szállítással, a Káplár fatelepről például akár nagyobb tételben is. Míg egy család teljes, téli tüzelő ellátásához gyakran 2-3 teherautónyi fára is szükség lehet, barnaszén brikettből általában egy szállítmány is elég. Ennek köszönhetően a szállítási költségek is csökkenhetnek.

Könnyebb pakolni és tárolni nem csak az egész éves tüzelőanyag ledepózásakor, hanem akkor is, amikor csak egy-egy “fűtésnyi” anyagot kell szállítani. Emiatt akár idős emberek számára is nagyon jó megoldást jelent: nem kell nehezet emelni akkor, ha a lakásba kell hordani a tüzelőanyagot.

Előszeretettel vásárolják a brikettet azok is, akiknél ez a fűtés csak kiegészítő lehetőség. Könnyen, tisztán tárolható a tüzelőanyag, így akár a garázsban, műhelyben sem foglal különösebben nagy helyet. Tiszta, takarékos, gyors megoldás - a maradék pedig akár később, a kerti grillezésnél is jól felhasználható.


Otthon