Mivel a fa termőterülete az Egyenlítőn található, a nap az év minden egyes napján 12 órán át süt. A fából értékes oleorezint csapolnak, pont úgy, mint a juharszirup esetében. Egy fából évente 2-6 litert. Ebből az oleorezinből háromféle eljárással lehet a nagyon értékes illóolajat kinyerni.

Háromféle eljárás

Nyers kivonással, lecsapolással (tree tapping) nyerik a copahu, copaiba, jezsuita, para vagy maracaibo balzsam névvel illetett természetes oleorezint. A fa szárába több helyen lyukakat fúrnak, ebből csorog ki az értékes „gyanta”. Ez az oleorezin vízben is oldódik. Aromája enyhe, illata istenien édes, finom és sima, krémes-fás aromával.

A vízgőz desztillációs eljárással (steam distilled) kinyert illóolaj átlátszó, már erőteljesebb jegyekkel bír: „fűszeresebb” az aromája, és édes, balzsamos az illata kicsit fahéjas-vaníliás felhanggal. Tiszta és színtelen olajat kapnak a vákuum-desztillációs (vacuum distilled) eljárással is. Ez az olaj is átlátszó és balzsamos-füstös illatú.

Mindhárom olaj fantasztikus. Utóbbiban a legmagasabb a cubenene tartalom, mely idegsejt- és idegrendszervédő. A három olaj fő összetevőjének – charyophyllene és cubenene – arányából ered a különböző felhasználási lehetőség. 

A copaiba olajok felhasználása

Amazóniában évszázadok óta sebgyógyító szerként használták, mert kiváló gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő. E tulajdonságai miatt kiváló bizonyos bőrproblémák, például pattanásos bőr kezelésére, 1%-os hígításban ajánlják alkalmazását. Tudományosan igazolták, hogy természetes fájdalomcsillapító béta-kariofilén tartalmának köszönhetően. Hozzájárulhat egyes gyógyszerek okozta májszövet-károsodások csökkentéséhez. Védi az idegeket és az idegrendszert, és elmenyugtatóként is említik. Az öregedéssel járó vagy kopásból eredő ízületi fájdalmakra és izompanaszokra is gyógyír. 

Fertőzések elleni védelem és autoimmun betegségek

Nagyon ígéretesek az eddigi kutatási eredmények a copaiba olaj bizonyos autoimmun betegségekben való alkalmazásának lehetőségeiről. Arra keresték a választ a kutatók, hogy ez a kitűnő illóolaj hogyan tudja befolyásolni az immunrendszer válaszát EAE sejtekben (ezeket a sejtvonalakat a sclerosis multiplex-szel kapcsolatos kutatásokban szokták vizsgálni).

Az illóolaj természetes antimikrobiális hatásait is élénk tudományos érdeklődés kíséri. Állatkísérletekben eddig igen jó hatásfokkal szerepelt megelőző szerként. Fertőzésre hajlamosabb, gyengébb vagy legyengült idegrendszerűek és általános immungyengeségben szenvedők számára a copaiba olaj mindenképp jó választás lehet fertőző megbetegedések kivédésére.


Egészség