A koronavírus járvány óriási – sajnos negatív – hatással volt a gazdaságra, emellett pedig mindennapi életünket is alapjaiban határozta meg. A személyes kapcsolataink, kikapcsolódási lehetőségeink és a világunk szabadsága is csorbult, a munkavégzés mikéntje pedig szintén átalakult. Eleinte mindenki óvatosan kezelte a helyzetet, hiszen nem tudtuk mire számítsunk, mennyire komoly a helyzet súlyossága. Idővel aztán a munkáltatók többsége belátta, hogy alkalmazottjaik védelme érdekében távmunkára kell átállniuk.

Ez az állapot aztán hosszú hónapokra meghatározta a munka világát, mindenki kénytelen volt alkalmazkodni az új szabályokhoz, a családosok pedig az iskolák bezárása miatt még nehezebb helyzetbe kerültek. Ez a tendencia természetesen hatással volt a fővárosi ingatlanpiacra is. Ez köszönhető volt egyrészt a válságba belebukott vállalkozásoknak, másrészt a megváltozott munkakörülményeknek. A kiadó irodák budapesti kínálata is alkalmazkodott a helyzethez és várta, hogy merre tovább.

Irodák járvány idején

A kiadó irodák Budapesten egyébként is bő kínálatot alkotnak, a vírus hatásainak okán azonban még tovább bővült a paletta. A több területen érzékelhető válság így a bérlésre kínált irodákat és üzlethelyiségeket is érintette. A bizonytalan helyzet miatt a keresleti oldal szűkült, a tapasztalatok pedig azt mutatták, hogy az otthoni munkavégzésnek is van létjogosultsága. Kérdés volt tehát, hogy mennyi hajlandóságot mutatnak majd a cégek a visszatérésre és mennyire szeretnék kiaknázni a budapesti kiadó irodák kínálta lehetőségeket.

A járvány lecsengésével elmondható, hogy sokan tartották meg alapként a jelenléti munkavégzést. Épp ezért a kiadó irodák piaca is stabilizálódni látszik, a kereslet ismét növekszik. Sem a munkáltatók, sem a munkavállalók nem mehettek el azonban szó nélkül a tény mellett, hogy a ’home office’ megoldás is működőképes. Ez elsősorban az utóbbi tábor számára jelent könnyebbséget, megfelelő kompromisszummal ugyanakkor mindkét fél elégedett lehet.

Hibrid megoldások

A vírushelyzet tanulságai alapján a hibrid megoldásoké lehet a jelen és a jövő is. Ez tulajdonképpen olyan helyzetet teremt, mellyel mindenki kap, de ad is valamit. A hibrid megoldások alatt a jelenléti és a távmunka kombinációját kell értenünk. Ez esetben a munkáltatók elvárják a bizonyos mértékű irodai jelenlétet, de heti vagy havi szinten több nap ’home office lehetőséget’ is biztosítanak. Ezzel a felállással mindenki nyer.

A kiadó irodák kereslete fennmarad, hiszen a cégeknek szükségük van egy telephelyre, ahol a munkavégzés koordináltan, szabályozottan végezhető és az ügyfelekkel való kapcsolattartás helyszínéül is szolgál. A munkavállalók is örülnek, hiszen nagyobb szabadságot kapnak, mely hatékonyabb munkavégzésre motiválja őket. A munkáltatók szintén jó helyzetbe kerülnek, hiszen megtartják elégedett alkalmazottaikat és a munkavégzés folyamatossága sem csorbul.


Munka