Szükséges-e mindenképpen saját rendszer?

Ha már megvan a tanfolyamötletünk, mindenképpen mérlegelni kell, hogy hol és hogyan fogjuk publikálni. Erre alapvetően három lehetőség kínálkozik: feltöltjük a kurzusunkat egy olyan weboldalra, ahol más tanfolyamokat is árusítanak, egy sablon alapján elkészítjük a tanfolyamoldalunkat, vagy saját rendszert készítünk. A WPKurzusnál megtanulhatod a saját weboldal összeállítását.

Az online tanfolyam piacterek előnye, hogy könnyű elindulni velük, könnyedén lehet az egyes tanfolyamokat feltenni és adminisztrálni. A marketinggel sem kell sokat foglalkozni, hiszen a piactér szoftvere elvégzi a marketingtevékenység jó részét. Sajnos cserébe viszont elveszik a bevétel 50-70 százalékát, és mivel minden tanfolyamnak egyforma a marketingje, nehéz felhívni magunkra a figyelmet.

A vásárlók ma már szeretik lerövidíteni az utat valamely készség elsajátításához. Ez azzal jár, hogy megnövekedett a videós vagy animált kurzusok iránti igény a könyvekkel szemben. Ehhez hozzájárul az is, hogy sok készséget nem lehet könyvek alapján elsajátítani. Így megnövekedett az igény, hogy aki egy szakmának a mestere, az megtaníthassa ezt másoknak online tanfolyam formájában, könnyen össze tudjon állítani egy tanfolyamértékesítési oldalt.

Néhány éve ez még nagy kihívást jelentett, de azután sorra jelentek meg azok az onlinekurzus-platformok, amelyek segítségével ezt könnyedén meg lehet oldani. Kezelik a tanfolyami hierarchiát, a videókat, figyelik az egyén haladását, lebonyolítják a befizetéseket. A létrehozott tanfolyamok általában szép felületen, egységesen jelennek meg, sőt még egyszerűbb értékesítési oldalakat is létre lehet hozni velük. Hátrányuk, hogy a magyar számlázási rendszerekkel nehezen működnek együtt, és havidíjat kell a használatukért fizetni.

A saját rendszerről

A harmadik lehetőség a saját rendszer fejlesztése, ami ma már sokkal könnyebben kivitelezhető, mint néhány évvel ezelőtt. A WordPress-hez is többféle kiegészítőt lehet találni, amellyel a saját tanfolyamértékesítési oldalt el lehet készíteni. Ez nem csak azt jelenti, hogy van egy tanfolyam, amit meg lehet venni és el lehet végezni, hanem komoly marketingstratégia is tartozik hozzá, amelynek alapköve a saját weboldal. Egy ilyen rendszernek kezelnie kell a tanfolyamokat, modulokat, leckéket, kellemes felhasználói élményt kell nyújtania, támogatnia kell az eladást és a fizetést, tagsági rendszerek létrehozását, kuponok, akciók kezelését.


Munka