A jármű akkumulátorának cseréje olyasmi, amit mindannyiunknak meg kell tennie az autó élettartama során. Ennek oka, hogy ez az eszköz pár év után fokozatosan veszít a teljesítményéből; a vezetési körülmények és a hideg időjárás különösen megviseli annak hatékonyságát.

Az időszakos cseréhez - amely jellemzően 3-5 évente bekövetkezik - azt ajánljuk, hogy ellenőrzitesse le az autó és az akku kompatibilitását. A szakkönyvben olvasható, hogy milyen teljesítményű modellt ajánl az autó gyártója. Ha ez az információ nem érhető el, de Ön szeretne megbizonyosodni a tökéletes megoldásról, akkor nézze meg az OlajShop.hu akkumulátorait és az azok közötti különbségeket.

Várható akkumulátor-élettartam

Megfigyeltük, hogy ebben az esetben jellemző az eszközök ára és élettartama közötti egyenes arányosság. Magyarán a jó minőségű akkuk több pénzbe kerülnek. A legjobbak sem bírják 5 évnél tovább, ezért ne kockáztasson egy rossz minőségű, meghibásodó berendezés megvásárlásával. 

Ha nem tervezi, hogy ilyen sokáig megtartja a járművet, ne fáradjon azzal, hogy drága, hosszú élettartamú modellt vásárol.

Garancia

Az árhoz hasonlóan a garancia is eldöntheti, hogy az akkumulátor jó minőségű-e vagy sem. Minél hosszabb a garancia, általában annál jobb az berendezése. A vásárláskor tartsa számon, hogy hány hónapos cseregaranciát vállalnak az eszközre.

Az akkumulátor karbantartása

A karbantartást igénylő akkumulátorok olcsóbbak, de felügyeletet igényelnek. Ezek esetében Önnek kell az elektrolit szintjét ellenőrizni, vagy gondoskodnia kell arról, hogy ezt szakember végezze el. Az időszakos feltöltés szükséges lehet.

Vegye figyelembe az éghajlati viszonyokat, amelyben él és a vezetési körülményeket, mivel ezek jelentősen befolyásolhatják az akkumulátor élettartamát. A gyakori magas hőmérséklet megviselheti az eszközöket, ami korróziót és az elektrolit párolgását okozhatja. Ezért ha bizonytalan, a legjobb, ha tájékozódik az OlajShop.hu-n.

Különféle típusok

Mi a három fő típus? Kialakításuk a gyártók által alkalmazott technológiától függően változik. A legtöbb belsőégésű motorral rendelkező autó ólomsavas modelleket használ. Ezek általában a következők:

- Hagyományos nedves akkumulátor: más néven nedves cellás akkumulátor. Ez rendszeres feltöltést igényel desztillált vízzel.

- Szelepvezérléses ólomsavas akkumulátor (VRLA): A VRLA alacsony karbantartási igényű, ezért nevezik zárt ólomsavas (SLA) akkumulátornak is. Nem kell feltölteni, és nem folyik ki, ha felborul.

- A hibrid vagy elektromos autók ezzel szemben általában lítiumion technológiát alkalmaznak.

Nézzen körül a kínálatban, és válasszon az autójának megfelelőt.


Autó