Emiatt nagyon sokféle típusa ismert, rengeteg különféle ízesítéssel kapható, de jellemzően egyikből sem hiányozhat a borókás jelleg, amihez a legkülönfélébb gyógynövények és gyümölcsök kapcsolódhatnak. Rengetegen kedvelik önmagában fogyasztva, de koktélokban is gyakori alapanyag.

Mivel a gyakorlat azt mutatja, hogy a gint kifejezetten a téli időszakban, karácsony tájékán szeretik a leginkább fogyasztani a magyarok, ezért úgy döntöttünk, hogy a közelgő ünnepekre való tekintettel a korábbi whisky árakat taglaló cikkünk mintájára összegyűjtjük, hogy miként alakultak a gin árak a piacon 2021-ben.

Jó minőségű ginek 7500 forint alatt

Alapvetően nehéz lenne meghatározni, hogy hol van az a lélektani határ, ahonnan minőséginek lehet nevezni egy gint, azonban az határozottan kijelenthető, hogy aki nem akar túl sokat költeni egy ilyen italra, az már bőven 7500 forint alatt is találhat magának kiváló alternatívákat.

Kóstolónak jó megoldást nyújtanak a mini üvegek

Nyilván ez egyfajta belépő szint, tehát lehetnek úgymond kompromisszumok, azonban fontos kiemelni, hogy amennyiben csak kóstolgatnánk az egyes gyártók termékeit, akkor még mindig nagy népszerűségnek örvendenek az egészen aprócska, 0,05 literes kisüveges termékek, melyek nemcsak dísznek alkalmasak, hanem arra is jók, hogy megkóstoljunk néhány minőségi típust.

Így juthatunk hozzá gyakorlatilag már párszáz forintért olyan termékek kóstolójához, mint a Gordon’s, a Beefeater, de például a Hayman’s Old Tom Gin és a Hendrick’s Gin is bőven ezer forint alatti árkategóriában vannak az ilyen miniüveges kiadásokban.

Persze igazi különlegességeket is megkóstolhatunk így, 1100-1500 forint körüli áron például elérhetők olyan specialitások, mint a Bulldog, a Silent Pool vagy a hazai gyártású Opera Gin mini kiadása.

Már 3-4000 forinttól vásárolhatunk 0,7 literes gineket

Amennyiben nagyobb kiszerelésű ginre van szükségünk és ragaszkodunk a minőséghez is, akkor sem kell túl mélyen a zsebünkbe nyúlnunk.

Ha jót akarunk inni, akkor 4000 forint körüli áron már kapható 0,7 literes kiszerelésben a klasszikus London Dry Ginek egyik közkedvelt tagja, a 250 éve titkos recept alapján készülő Finsbury, de hasonló árkategóriában mozog ugyanebben a kiszerelésben a Bols Top Dry Gin is, mely egy igazi holland különlegesség a sorban.

Persze a 7500 forintos lélektani határ alatt azért már nevesebb termékek közül is válogathatunk. Ha ragaszkodunk a 0,7 literes kiszereléshez, akkor 6-7000 forintért láthatjuk viszont a hazai boltok kínálatában a Brokers London Dry Gint, de ugyanebben az árkategóriában mozog a népszerű angol Beefeater, méghozzá az egyliteres változatában.

Jó minőségű ginek 7500 forint felett

Ha az igazi középkategóriát keressük a ginek között, akkor határozottan érdemes a 7500 forint feletti termékek között válogatni, hiszen ebben a szegmensben találkozhatunk már díjnyertes különlegességekkel, prémium minőségű termékekkel.

Ott van például a közkedvelt, világszerte ismert Hendrick’s Gin, mely példának okáért a Vitexim kínálatában a legolcsóbb, már 9000 forint alatt hozzájuthatunk ehhez a felsőkategóriát képviselő skóciai különlegességhez, de az Árukereső listája alapján elég nagy a szórás a hazai piacon, nagyon sok helyen 10-14 ezer forint között mérik literjét.

Szintén jó vétel lehet a jó ár-érték arány képviseletében a Bombay Sapphire, melynek literje már 8 ezer forinttól beszerezhető. Ez a minőségi angol gin nemcsak kékes megjelenésével hívja fel magára a figyelmet, hanem sajátos ízvilágával is, hiszen a hagyományos alapok mellett tíz speciális gyógynövényes összetevőnek köszönheti karakterességét.

Ha hazai pályáról válogatnánk, akkor is megúszhatjuk a ginvásárlást 10 ezer forint alatt. Ott lesz például a Balaton Gin, mely garantáltan minden kóstoláskor felidézi majd előttünk a legszebb balatoni emlékeinket, és a leghűvösebb téli napokra is képes lesz nyarat varázsolni.

Szintén a magyar piac képviseletében, alig 11 ezer forintért már elérhető itthon az Opera Gin, mely a klasszikus London Dry Ginek világára épül fel, érdekessége pedig, hogy igazi magyar ízvilággal kecsegtet a kóstolást követően, az egyik legkülönlegesebb alapanyaga pedig nem más, mint a mák.

A prémium ginek sem megfizethetetlenek

Bár nyilván a ginek világában is létezik luxuskategória, azonban már az egyszerű prémium szintről is elegendő lehet válogatni ahhoz, hogy igazi különlegességeket kóstolhassunk, méghozzá elérhető árkategóriában.

Ott van például az Etsu Gin, mely jelenleg 14 ezer forintos árkategóriától szerezhető be Magyarországon, és különlegességét nemcsak prémium kvalitása, hanem a japán háttere is biztosítja, hiszen ennek köszönhetően közel sem tekinthetjük egy szokványos ízvilágú italnak a termékpalettán.

Ha inkább a tradicionális vonalról keresnénk magunknak egy prémium kategóriás gint, akkor Angliában érdemes kutakodni utána. Ott van például a Brockmanns Premium Gin, mely már a nevében is a legjobb minőséget jelzi előre, a 12 ezer forintos árkategória pedig egy olyan szint, ami még a megfizethetőség határát súrolja az embereknél, ha egy díjnyertes, mégis hagyományosabb gint keresnek maguknak.

Természetesen Skóciát sem szabad kihagyni, ha prémium gint akarunk fogyasztani. Ott van rögtön a Botanist Islay Gin, melynek 0,7 literes kiszerelése 13 ezer forintos árkategóriától indul, cserébe azonban elképesztően egyedi ízvilágot kapunk tőle. Mindezt abból az Islay régióból, mely a whiskygyártás világában igencsak fontos szerepet kap az országban.

Amennyiben valami non plus ultrát akarunk kóstolni, egy igazi prémium ginkülönlegességet, akkor érdemes lehet a spanyol Botanic Ultra Premium Gin mellett voksolni. Bár egy 0,7 literes üveg is 18 ezer forintért megy most itthon, azonban nemcsak ránézésre különleges – úgy fest, mint egy kölni vagy egy jobb parfüm –, hanem az ízvilág tekintetében sem hétköznapi.


Gasztro