Mégis előfordulhat, hogy a végeredménnyel nem vagyunk tökéletesen elégedettek. Van, hogy a program lejárta után nem tűnik el teljesen az ételmaradék, vagy foltos marad az üveg. Ez a legtöbb esetben nem a készülék hibája. Nézzük hát meg, hogy mi mit tehetünk azért, hogy elégedettek legyünk az eredménnyel.

Fontos a megfelelő elrendezés

Ahhoz, hogy a víz és a mosogatószer mindenhol egyformán elérje az evőeszközöket és a tányérokat, jól kell pakolnunk. A mosogatógépek kosarai úgy lettek kialakítva, hogy segítsenek minket az elrendezésben. Igyekezzünk úgy elhelyezni az edényeket, a poharakat és minden egyéb konyhai eszközt, hogy ne érjenek egymáshoz.

A tálakkal ne takarjuk le a többi mosogatni valót, mert akkor a víz nem jut el oda, ahová kellene. Ne érjenek össze a kanalak, a villák, a kések sem, mert nem lesz tökéletes a mosogatás. Emellett ügyeljünk arra, hogy a forgó elem ne akadjon be semmibe, mert ez a gép épségét is veszélyezteti.

Öblítsük le az ételmaradékot

Több elmélet kering arról, hogy szükséges-e előöblíteni a konyhai eszközöket, mielőtt betesszük őket a mosogatógépbe. A kérdésre egyetlen helyes válasz létezik: igen. Ha ugyanis rajta hagyjuk a nagyobb darabokat a tányérokon, evőeszközökön, nem csupán a koszosan maradt edények miatt kell aggódnunk.

A mosogatógépben lévő szűrő felel azért, hogy a vízelvezető cső ne dugulhasson el. A szűrőbetét rendkívül apró lyukacsozású, vagyis a kisebb ételmaradékok is fennakadnak rajta. A nagyobbakról nem is beszélve. Ha ezeket nem öblítjuk el mosogatás előtt, akkor eltömítik a szűrőt, és a víz nem tud elfolyni a gépből. 

Válasszunk megfelelő programot

Már a régebbi kivitelű mosogatógépek is változatos funkciókat kínálnak a mosogatáshoz. A korszerű gyártmányú gépek esetében ez még inkább igaz. Az onlineMárkaboltok készülékei széles körű lehetőségeket rejtenek magukban. Nekünk pedig érdemes élnünk ezekkel.

Akkor lesz ugyanis tökéletes a mosogatás a gépekkel, ha jó programot választunk hozzá. A készülékek piktogramjai eligazítanak minket a funkciók között. Ráadásul ma már nem csupán a teljesítményt, hanem a környezetvédelmet is szem előtt tartják a gyártók. Az ECO programokkal nem csak csillogóan tiszták lesznek a tányérjaink és poharaink, hanem a vízzel is gazdaságosan bánhatunk. 

Néhány gondolat a mosogatószerekről

A legfontosabb, hogy mindig mosogatógépbe való tisztítószert használjunk. A termékek széles palettáját megtalálhatjuk a boltokban. 

Amire mindig érdemes ügyelnünk, ha nem oldódik fel kellően a mosogatótabletta. Ha ez gyakran előfordul, járjunk utána a probléma okának. A sót pedig soha ne hagyjuk teljesen kifogyni a gépből.


Otthon