Ehhez nem csak a berendezési tárgyak, a falak színe vagy a szezonális dekoráció járulhat hozzá. A megfelelő minőségű és hőmérsékletű levegő nagyban meghatározza közérzetünket. Ahhoz, hogy minden tekintetben ideálisak legyen a lakás légterének tényezői, érdemes folyamatosan figyelni bizonyos értékeket. Ehhez pedig elengedhetetlen egy kiváló minőségű digitális mérőműszer.

A digitális hőmérsékletmérők

A falra szerelhető vagy hordozható hőmérsékletmérő állomások számos információval ellátnak minket. Legkézenfekvőbb funkciójuk a lakásban lévő hőmérséklet mérése. Nagyon hasznos a fűtés vagy épp nyáron a hűtés szabályozása szempontjából tudnunk, hány fok van az otthonunkban. 

Ha nincs termosztátunk, akkor különösen ajánlott beszerezni egy digitális hőmérőt, így biztosan nem fogjuk sem túlfűteni, sem kihűteni a lakásunkat. Szobanövényeink és háziállataink is hálásak lesznek, ha rajta tartjuk a szemünket a hőmérsékleten. Nekik is megvannak a maguk igényei, csak úgy, mint nekünk, embereknek.

Egy másik fontos adat: a páratartalom

A levegő hőmérséklete mellet ugyancsak jelentősége van a nedvességtartalomnak is. A digitális hőmérsékletmérők a légtér páratartalmát is folyamatosan mérik. Az optimális szinttől eltérő páratartalom mind az emberi szervezet, mind a környezet számára előnytelen. 

Ha túl kevés a víz a légtérben, túl száraz lesz a levegő. Ez károsíthatja a bútorokat, az elektromos berendezéseket, és a testünkre is negatívan hat. A magas páratartalom ugyancsak kerülendő. Ugyanis ha túl sok víz van a levegőben, az kicsapódik a hűvösebb felületeken. Innentől pedig már csak egy lépés választ el minket a penészgombák megtelepedésétől.

Miért fontos a folyamatos mérés?

Az ideálistól eltérő szintű páratartalomnak gyakran nincsenek látható jelei. Ha száraz a levegő, azt legfeljebb magunkon észlelhetjük. Viszket a szemünk, kapar a torkunk, köhögünk, és talán eszünkbe sem jut, hogy az alacsony páratartalom miatt. A túl magas nedvességszintet sokszor már csak akkor észleljük, ha megjelennek a penészfoltok a falakon. Ha a fekete penész egyszer megtelepedett valahol, nem könnyű megszabadulni tőle. 

Épp ezért lenne fontos, hogy mindig tisztában legyünk azzal, mekkora a pára szintje otthonunkban. A digitális hőmérők segítségével ez egyszerűen megvalósítható. A hordozható modellek segítségével pedig bárhol az otthonunkban megkaphatjuk ezeket az információkat.

Mit tehetünk az ideális páratartalom érdekében?

Ha észleltük, hogy otthonuk légterének nedvességi szintje eltér az optimális 45-55%-tól, érdemes mihamarabb orvosolni a problémát. Ha túl száraz a levegő, egy párásító, ha túl nedves, akkor pedig egy páramentesítő lehet a megoldás.


Egészség Otthon