Ahogy öregszenek a laptopok, egyre lassúbbá válnak, aminek számos oka lehet. Előfordul, hogy túl sok felesleges alkalmazást telepítettél a gépre, de az is lehet, hogy valamilyen rosszindulatú szoftver került az eszközödre. Nemcsak az ingyenes programok lehetnek fertőzöttek, legális szoftverek, e-mail mellékletek is megfertőzhetik a gépet. Ajánlott valamilyen vírusirtó szoftver telepítése, rendszeres futtatása. 

Laptopgyorsítási lehetőségek

Amennyiben új laptop vásárlása előtt állsz, gondold végig, milyen célra szeretnéd használni, és annak megfelelő konfigurációt válassz. Érdemes lehet picit többet áldozni rá, hogy a következő években ne kelljen a bővítéssel foglalkoznod. 

Ha viszont a régi, belassult gépedet szeretnéd felturbózni, első körben javasoljuk egy gyorsító program letöltését és futtatását. Na de minek gyorsítani egy gépet? Mert még a jól karbantartott számítógépek esetén is, ha rendszeresen használod, akár munkára, akár játékra, egyéb szórakozásra, a sebesség és a reakcióidő soha nem lehet elég gyors. 

Amennyiben az optimalizáló program nem hoz megfelelő eredményt, úgy a hardverek cseréje, bővítése lehet a megoldás. És még számítógépes gurunak sem kell lenned, hogy elvégezd ezeket, hiszen az esetek és gépek nagy részében könnyedén megoldható. Ha mégsem vállalkoznál rá, az USAnotebook laptop szervize elvégzi helyetted. 

A laptopok mely hardver elemei bővíthetők?

Már az új gép vásárlásakor is felmerülhet benned néhány kérdés, mint például, hogy elegendő-e a kinézett konfiguráció, SSD-vel vagy HDD-vel rendeld-e. A szaküzletek hozzáértő kollégái ebben is segítenek. Ha a későbbiekben mégsem elég a teljesítmény, az alábbi bővítéseket hajthatod végre, vagy kérheted a szerviztől:

- memóriabővítés (RAM)

Amennyiben laptopodat általános használatra veszed, az alapprogramok futtatásához és böngészéshez elegendő lehet 4 GB RAM. A kényelmes használathoz, optimális működéshez azonban 8-16 GB RAM ajánlott. A szerkesztőszoftverek, speciális programok, játékok memóriaigénye még ennél is magasabb.

- meghajtó fejlesztése

Amennyiben laptopodban merevlemez (HDD) van, ennek SSD-re cserélése valódi csodát tehet a géped sebességével. A hagyományos merevlemezek olvasási és írási sebessége messze alulmarad az SSD-jéhez képest, ráadásul az SSD nem tartalmaz semmilyen mozgó alkatrészt, így zajtalan működést biztosít.

- SSD és HDD kombinálása optikai meghajtó cseréjével

Amennyiben régebbi gépedben még található CD- és DVD-író, valószínűleg nem sok hasznát veszed már. Ennek helyére kerülhet a HDD mellé SSD meghajtó, amennyiben a HDD-re a tárhely miatt a jövőben szükséged lenne.

Nem találsz olyan felszereltségű laptopot, amire szükséged lenne? Kérd szakemberek segítségét, hogy megtalálhasd álom laptopodat! Bővítésekkel együtt is megvásárolhatod a kiszemelt gépet, és ha a szakszerviz végzi ezt a munkát, a garanciát sem veszted el.


Tudomány Munka