Ki jogosult a visszatérítésre?

Az adó-visszatérítésre jogosult az, aki a családi kedvezményre 2021 legalább egy napján jogosult volt.

- A családi pótlékra jogosult

- A családi pótlékra jogosult házastársa 

- A várandós nő és a várandós nővel közös háztartásban élő házastársa 

- A családi pótlékra saját jogán jogosult, vagy a hozzátartozója, aki vele közös háztartásban élő (ide értendőek a gyerek szüleinek hozzátartozói is)

- Az, aki rokkantsági járadékban részesül, vagy az a hozzátartozó, aki a rokkantsági járadékban részesülővel közös háztartásban él

Csak a 18. életévüket be nem töltött gyermekekre jár az adó-visszatérítés?

Az adó-visszatérítésre jogosultak köre ettől lényegesen bővebb, hiszen a családi pótlék felső korhatára, ha a gyermek még iskolába jár, a gyermek 20. életévének betöltése, a speciális nevelési igényű gyermeknél pedig a 23. életév betöltése - írja az akolcson.hu.

Több gyermek után többet kapok vissza?

A gyermekek száma az adó-visszatérítés összegét nem fogja befolyásolni. 

Az adó-visszatérítés keretében mennyi lesz a visszakapható összeg?

A visszatérítés összege attól függ, hogy magánszemélyről, ekhós jövedelemről vagy kisadózóról van-e szó.

Magánszemély esetén a 2021-ben fizetendő adó adókedvezmények levonása utáni részét térítik vissza, az ekhós jövedelemmel rendelkezőknél a 2021-re a tőlük levont ekhónak az szja-részét (azaz 9,5 százalékát). A kisadózónál pedig a 2021-ben fizetett tételes adó negyedét, ami maximum 809.000 forint lehet. 

Mindkét szülőnek jár a visszatérítés?

Annak jár a visszatérítés, aki családi kedvezményre jogosult 2021 bármely napján - ha a feltételnek mindkét szülő megfelel, és van önálló vagy nem önálló tevékenységből származó adóköteles jövedelme, egyéb jövedelme vagy ekhós jövedelme, esetleg bejelentett kisadózó, akkor a visszatérítést igénybe vehetik mindketten.

Tennem kellett valamit, vagy a visszatérítés automatikusan jár?

Bár az adó-visszatérítést sokan automatikusan megkapják majd, például a családi pótlékban részesülők, akikről a NAV rendelkezésére áll az utaláshoz szükséges minden információ, de voltak olyanok is, akiknek nyilatkozniuk kellett 2021. december 31-ig. Akik ezt megtették, azoknak 2022. február 15-ig folyósítani fogják az adó-visszatérítést.

Fontos tudnod, hogy a jogosultságukat az adó-visszatérítésre azok sem veszítik el, akik december 31-ig nem tettek nyilatkozatot. A határidő átlépése csupán azzal jár - mivel a NAV nem ismeri az ehhez szükséges adatokat -, hogy az érintettek az átutalást nem kapják meg 2022. február 15-ig. A jogosultak ilyen esetben az adó-visszatérítést az adóbevallásában igényelhetik, amit 2022. május 20-ig kell beküldeni.


Pénzügy