Két ember szerelmének megpecsételése, az egymás iránti elkötelezettség kinyilvánítása nem új keletű igény, bár a korábbi korokban ez csak a házasság révén volt lehetséges. Napjainkban azonban már számos, házasságon kívüli ceremónia is létezik az összetartozás kifejezésére.

Ezek természetesen beépíthetők az esküvők polgári szertartásaiba is, így a hagyományos gyertyaszertartást felválthatja egy modernebb, egyedibb ceremónia. A már ismert homokceremónia, valamint az újabb lakatceremónia egyaránt a házasulók egymás iránti elköteleződésének kifejezői. 

Szerelemlakat mítoszok

A szerelemlakat hagyománya egyes források szerint az ősi Kínából származik, ahol a szerelmesek az örök szerelem jegyében egy hosszú láncon vagy kerítésen helyezték el a lakatokat. 

Más források biztosra veszik, hogy a szerelem lakattal való megpecsételésének hagyománya egy szerb szerelmespártól eredeztethető. A legenda szerint egy Relja nevű katonatiszt beleszeretett egy Nada nevű tanítónőbe, elkötelezték magukat egymás felé, ám szerelmük nem állta ki a háború és az idő próbáját, a szerelmes nő hiába várta vissza a frontról szerelmét. A hídon, ahol korábban szentesítették a szerelmüket, és ahol évekig várta vissza a tanítónő a szerelmét, a szerb nők lakatokat helyeztek el.

Egy másik történet szerint az olasz író, Federico Moccia Három méterrel a föld fölött című regénye indította el a szerelemlakat őrületet. A könyv főszereplői a római Ponte Milviora aggatják a nevük kezdőbetűjével ellátott lakatot. 

Szerelemlakat az összetartozás kifejezésére

A szerelemlakatok, lakatceremónia-szettek egyrészt az új keletű szerelemlakat tradíciónak hódoló szerelmeseket szolgálják ki, másrészt az esküvőjük egyedibbé tételét tervezőknek nyújtanak alternatívát. Amennyiben a polgári esküvőtökre már hagyománynak számító, mégis újdonságnak ható szertartást kerestek, az Esküvő Shop lakatceremónia-szettje jó választás lehet.

Bármelyik legendának is hiszünk, egy bizonyos: a szerelemlakatok az örök szerelem jelképei. 

Napjainkban annyira divatos lett a szerelemlakatok elhelyezése a világ minden táján hidakon, kerítéseken, hogy olykor már komoly problémákat is okoz, mint például az egyik párizsi hídon, ahol a nagy számban elhelyezett szerelemlakatok a híd összeomlását okozták volna, ha a városi hatóság időben el nem távolíttatja azokat. A szerelemlakatok romantikáját és a műemlékek védelmét szem előtt tartva napjainkban már erre a célra felépített ún. szerelemlakatfalak, szerelemlakatfák várják a szerelmesek lakatjait a világ nagyvárosaiban.

A szerelemlakat az összetartozáson felül azt is jelképezi, hogy megnyitjátok egymás előtt a szíveteket, az életeteket. A lakatceremónia-szettben két lakat és hozzá két kulcs található, ezáltal is szimbolizálva azt, hogy mindkettőtök számára a partneretek a kulcs a szívetekhez, amely ezt a szerelmet lehetővé tette.


Szerelem