Az bizony az adott szoba hangulatát rendkívüli mértékben meg tudja ám határozni. Van, hogy belesimul a környezetébe, van, hogy a figyelem középpontjába kerül, alakítja, uralja a teret. És persze vannak olyan esetek is, amikor jobb, ha ott sem lenne az a „dolog”. Ahhoz, hogy ezt a helyzetet elkerülhesd, nézzük meg, mire érdemes figyelned, ha lámpát választasz az otthonodba!

Csak stílusosan!

Te, aki igényes vagy, igényes lámpát érdemelsz. Nem csupán világítótestet keresel, ami az optimális erősségű fényt biztosítja neked az egyes tevékenységekhez, hanem az adott szobába harmonikusan illeszkedő berendezési tárgyat. Igen. A lámpa úgy hat, mint egy jó szőnyeg, függöny vagy virág. Ha harmonikusan simul a környezetében lévő többi tárgyhoz stílusában, színvilágában, formavilágában, igazán remek lesz majd az összkép. Például egy viharlámpa inkább illik a vintage stílusú térbe, mint egy art déco vagy glamour miliőbe. Egy rose gold állólámpa pedig lehet, hogy a rusztikus térben nagyon furcsán fog hatni.

A megfelelő lámpát a megfelelő feladatra

Na, de hát annyiféle lámpa létezik – mondhatod, jogosan. Igen. A mennyezeti lámpa vagy csillár egy helyiségben megadja az alapvilágítást. Ezt egészítheted ki a többi lámpával az adott célnak megfelelően.

Egy állólámpa például remekül mutathat egy sarokban a nappaliban, emellett pedig még tökéletesen betöltheti feladatát: a csillárnál enyhébb és lágyabb fényével hangulatossá teheti az otthonod. Az olvasólámpák célzott fényükkel segítik az olvasást. Az asztali lámpa pedig a munkádat vagy a hobbid végzését.

Erő és melegség

Érdemes nagyon alaposan átgondolnod, milyen világítási igényeid vannak az adott térben. Ezt persze a szoba nagysága, belmagassága és funkciója behatárolhatja, de szerencsére például a DODO-nál szuper világítótesteket találsz. Válogathatsz nyitott vagy átlátszó, illetve zárt lámpabúrás modellek között. Mind-mind más fényt ad. És pont a fényerő az egyik olyan szempont, amit érdemes nagyon átgondolnod. Ez függ egyrészt attól, hány wattos a becsavarható körte, s azok darabszáma sem mellékes.

A divatos és nagyon hangulatos izzószál hatású lámpák remekül mutatnak, de fényerejük mellett hamar el fog fáradni a szemed, ha olvasnál. Ezek színhőmérsékleti értéke általában elég alacsony is, vagyis a meleg, sárgás tónus felé hajlik. Az ilyen kicsit sötétes térben elég hamar elálmosodhatsz. A nagyon éles, fehér fény pedig a szemednek lehet kellemetlen.

A világítótestek kiválasztása tényleg nem egyszerű, de ha szakértő segítségre van szükséged, csak profikhoz fordulj. A DODO mindig segít neked.


Otthon