Milyen gyakran szükséges tisztítani, és hogyan kezdjünk hozzá?

A szakemberek szerint az elszívó- és befúvópontokhoz kapcsolódó vezetékrendszerek akár már egy év üzemidő után is tisztításra szorulhatnak. Éppen ezért fontos a rendszeres és folyamatos ellenőrzés. Első lépésként mindenképpen forduljunk olyan szakértőhöz, aki nagy tapasztalattal rendelkezik a légcsatornák tisztítása és karbantartása terén. Lehetőleg olyan partnercéget keressünk, aki nemcsak magát a tisztítást tudja elvégezni, de szükség esetén az egyes üzemi igényeknek megfelelően akár egyedi méretben legyártja és cseréli a légcsatorna valamennyi elemét, amennyiben erre szükség van. 

Melyek az ajánlott technológiák?

Magyarországon a légcsatorna-tisztítás szakértője a Rimóczi Filters, akik levegő-, folyadék- és porszűrők előállítása mellett teljes körű műszaki tervezési, kivitelezési és karbantartási feladatokat is végeznek. Az általuk használt leginnovatívabb módszer az ún. Danduct Clean™ robottechnológia. Ez az egyik leghatékonyabb módszer az ipari szellőző rendszerek teljes körű száraz tisztítására és fertőtlenítésére.

A már említett Danduct Clean technológia komplett megoldást nyújt száraz szennyeződések eltávolítására mechanikus tisztítás és vegyi fertőtlenítés révén. Magát a tisztítás megkezdését természetesen megelőzi a légcsatorna helyszíni felmérése, kamerás vizsgálata. Ezután következik a folyamat megtervezése, majd a gyakorlati megvalósítás. A tisztítás menetéről igény esetén kamerafelvétel és dokumentáció is készül.

Hogyan és milyen eszközökkel zajlik a tisztítás a gyakorlatban?

Ahogy a nevéből is következik, a tisztítást egy távirányítású robot végzi. A robotot felszerelték elöl és hátul is egy-egy nagy felbontású kamerával, halogén fényszóróval. No meg természetesen a tisztítás legfontosabb eszközével: egy állítható és 3D-ben mozgatható 100-1200 mm-es kefeszettel. Az említett szett a szögletes légcsatornák tisztításához való, a kör alakú csatornáknál egy 400 mm-es átmérőjűt használnak. 

A rendszer kiegészítő, de ugyancsak fontos eleme a DC4-PD4 kézi tisztító. Ennek használata akkor kerül előtérbe, ha függőlegesen vagy nehezen elérhető helyen szükséges a felületek tisztítása. A 600-1400 RPM fordulatszámú tisztítófej hatótávja 30 méter, és leginkább 100-600 mm-es csőméretekhez használják. 


Munka