A középkorúakban még mindig élénken él a kép a cekkeres, otthonkás, idős nénikről, akik az iskola vagy könyvtár folyosóját mosták. Nyugdíj mellett, mellékesként dolgoztak, sokszor szomorúan és kedvetlenül. Mára azonban már nagyot változott a világ és egy takarító állásban elhelyezkedni egészen másként néz ki.

Gépesített munkakörülmények

A partfis és felmosóvödör nyilván soha nem fog teljesen kimenni a divatból, de ma már teljesen más eszközökkel dolgoznak a takarítók, mint korábban. A nagy áruházakban, intézményekben óriási takarítógépekkel járják a közlekedő folyosókat a takarítók, amiknek üzemeltetése ugyan nem rakéta tudomány, de nem kis ügyességet és némi képzést is igényel. Bankokban és padlókárpitos felületekkel ellátott üzletekben pedig nedves-száraz porszívók és kézi ablakmosó gépek segítik a takarítást. A gépek sokat könnyítenek a munkán, de működtetésük igényel némi hozzáértést is.

Változó piac

Korábban csak a felső tízezer engedhette meg magának, hogy takarítónőt alkalmazzon. Egyfajta státusz szimbólum is volt ez. Mára azonban már sok olyan háztartásban is igénybe vesznek a napi takarítási feladatok elvégzéséhez segítséget, ahol például sok gyerek van, és a szülők nagyon elfoglaltak. Az életszínvonal sokat változott, ezzel együtt pedig a takarítónők megítélése is. A takarító állás sok helyen házvezetési feladatok elvégzését is magában foglalja.

Az airbnb rövid távú lakáskiadási piacának virágzása magával hozta az erre a szegmensre szakosodott takarítócégek felfutását is. Sok esetben néhány ember dolgozik csak, akár családi vállalkozásban, a takarítócégben, ami a lakás teljes menedzselését is elvállalja. Sokszor idegennyelv tudásra is szükség lehet ilyen takarító munkakörökben, ezért a piac változása a munkaerő változását is magával hozta.

Változó munkaerő

Korábban végzettség nélkül is könnyen lehetett takarító állást kapni. Nyilván nincs szükség egyetemi diplomára egy mosdóhelyiség kitakarításához vagy hulladékgyűjtéshez, de a jólfizető állásoknál már alaposan szűrik a munkavállalókat. A területtől és a munkakörtől függően szükség lehet a megfelelő gépek ismeretére, vagy akár alapszintű nyelvtudásra is. Magánházaknál pedig óriási kincs a korábbi referencia. Igaz, elsősorban Budapesten tendencia, de a családok egymástól kapkodják el egy-egy megbízható takarítónő elérhetőségeit, sürgősen segítséget keresve a háztartásba.

A fiatalok pedig a szabadságot értékelik nagyra – a kiemelt bérezés mellett. Ha valaki jó munkát végez és megbízható, rövid időn belül ki tud építeni egy olyan klientúrát, ami már néhány napos munkahéttel is kényelmesen biztosítja a megélhetését.

 

A cikkhez ajánlott kalkulátorunk


Munka