A közeledő válság miatt egyre több fórumon kerül az érdeklődés középpontjába a nyugdíj, a Magyarországi nyugdíjrendszer, illetve a nyugdíjalap eszközállománya és azokon keresztül történő befektetések eredményei, amelyek a hazai nyugdíjasok mindennapjait rendkívüli módon befolyásolják.

 

 

A világ 300 legnagyobb nyugdíjalapjának összesített kezelt vagyona rekordmagasságba emelkedett 2021-ben. 

 

Ez jó hír mert azt jelzi, hogy az alapok dacoltak a válsággal, szakértők ugyanakkor amiatt aggódnak, hogy a vagyon növekedése lassul, ami később problémákat szülhet

- írj a Europe Pensions szakportál.


Avilág 300 legnagyobb nyugdíjalapjának összesített kezelt vagyona 2016 óta 50 százalékkal nőtt, és 2021-ben rekordmagas, 23,6 ezer milliárd dollárt tett ki - idézi a lap a Thinking Ahead Institute (TAI) kutatását.

 

A növekedés a 2020-as 11,5 százalékról ugyanakkor 2021-re 8,9 százalékra lassult.


Marisa Hall, a szervezet egyik vezetője az adatokat úgy kommentálta, hogy a gyorsuló infláció és a központi bankok intézkedései megakasztják majd a globális növekedést, amely hosszabb távon veszélyeztetheti a nyugdíjalapok finanszírozási helyzetét. A nyugdíjalapokra ráadásul nagy nyomás is nehezedik, hogy befektetéseik szolgálják a klímavédelmi célokat. Mindezt súlyosbítja, ha rövidebb távon is gazdasági nehézségekkel kell szembenézniük.

 

A TAI szerint a 2021-es növekedés várható volt az eszközpiacok nagyon erős teljesítménye után.

Egyre nagyobb az USA súlya

 

-  A felmérésből az is kiderült, hogy a világ legnagyobb nyugdíjalapjainak csaknem fele most az Egyesült Államokban található, szemben a 2020 végi 41,7 százalékkal.

 

 

-  Az európai nyugdíjrendszerek eközben 25,9 százalékot, az ázsiai-csendes-óceáni térség 25,5 százalékot tesznek ki, míg a fennmaradó 4 százalék Latin-Amerikában és Afrikában található.

-  Észak-Amerika megnövekedett globális részesedése a befektetett eszközök gyorsabb éves szintű növekedésének köszönhető, amely 9,2 százalékos volt, szemben az európai 8,3 százalékkal

 

-  A 20 legnagyobb nyugdíjalap a teljes vagyon:

-  41 százalékát tette ki,

-  ami némileg elmarad az előző évi 41,8 százaléktól,

-  miután az év során 6,6 százalékkal nőtt,

-  szemben a 300 legnagyobb alap 8,9 százalékos növekedésével.

 

A 20 legjobb alap átlagosan eszközeinek mintegy:

-  53,5 százalékát fektette részvényekbe,

-  27,9 százalékát fix kamatozású értékpapírokba,

18,6 százalékát pedig alternatív alapokba és készpénzbe.

 

 

nyugdíj

nyugdíjalap
nyugdíjas
befektetés
eszköz
eszközállomány


Pénzügy Munka