Így pedig igenis problémát okoz, ha elromlik a mosógép, az autó, esetleg ki kellene cserélni a házon a nyílászárókat, vagy egyéb felújítási munkára lenne szükség. Tartalék híján, ezekben a szituációkban egyedül a hitel merül fel, mint megoldás. Azonban gyakran az idő is szorít, és fontos, hogy minél hamarabb megkapjuk az igényelt összeget. Ilyenkor jöhet képbe a gyorskölcsön.

Milyen kölcsönökhöz lehet gyorsan hozzájutni?

Sajnos nem a lakáshitel lesz az, amit napokon belül kap meg az ember, bár kétségtelen, hogy számos esetben ennél is jól jönne a gyorsaság. Itt azonban a jelzálogfedezet miatt, illetve sokszor az összeg nagysága miatt is némileg bonyolultabb a képlet, ezért minimum 2 héttel, de átlagosan inkább 1-2 hónappal lehet számolni a hitel folyósításáig.

Ha gyorsan kell pénz, a személyi kölcsön az, ami szóba jöhet. Ez már néhány napon belül a kezünkben lehet, mert gyorsan el szokták bírálni, és nem kérnek rá fedezetet. Másrészt, nem kötött a felhasználása, vagyis nincs megszabva, hogy mire költhetjük, mint a lakáshitel esetében. Ezen két tulajdonsága miatt olykor például lakásfelújítási célok esetében is előnyt élvezhet.

De milyen gyorsan folyósítanak?

Nincs általános válasz arra, hogy pontosan hány nap, míg megkapjuk a hitelt, ez ugyanis számos körülménytől függ. Ha minden egyben van, visszük a szükséges papírokat magunkkal, megfelelünk a feltételeknek, akkor akár azonnal is hozzá lehet jutni a hitelhez, vagy legkésőbb 24-72 órán belül.

Innentől kezdve persze lehetnek még csúszások attól függően, hogy beszereztünk-e mindent, amire szükség lehet a hitel igényléséhez. Például a munkáltatói igazolás, jövedelemigazolás elengedhetetlen, hiszen fedezet híján itt a bérünkre fogjuk megkapni a hitelt, illetve a meghatározott ideje fennálló, stabil munkaviszonyra.

Minden kihagyott papír pár nap csúszást jelent, ezért legyünk nagyon körültekintőek, mikor összeszedjük a hiteligényléshez szükséges dokumentumokat.

Ki kaphat személyi kölcsönt?

A bankok belső szabályrendszere eltérő lehet, de azért van néhány általános feltétel, aminek meg kell felelnünk ahhoz, hogy egyáltalán szóba jöhessen a személyi kölcsön számunkra. Az ajánlatokat érdemes előre összehasonlítani, például a Hitelmindenkinek oldalán, ami több bank konstrukcióit gyűjti össze.

Ilyen feltétel szokott lenni, hogy a hitel igénylője rendelkezzen legalább 6 hónapos munkaviszonnyal, és ne legyen próbaidős. Az is számít, hogy a szerződés határozatlan idejű-e, vagy határozott esetén a cég írásba adja-e, hogy annak lejártával is foglalkoztatni fog. Vállalkozóknak sem lehetetlen a hitelfelvétel, de nem minden bank ad nekik személyi kölcsönt, és amelyik igen, az is feltételekhez köti.

A GYES, a közmunka nem számít jövedelemnek, így ezekre nem hiteleznek a bankok, nyugdíjra viszont igen. Minden esetben érdemes az adott bank szabályrendszerét átnézni, vagy személyesen érdeklődni.

Tőlünk is függ, hogy mennyire gyors a folyamat

Általánosságban tehát elmondható, hogy gyors személyi kölcsönt meg lehet kapni akár 24 órán belül is, de ez több tényezőtől függ, ezért nem valósul meg minden esetben. Mindenesetre pár napon belül pénzhez lehet jutni, ha nem is azonnal, így sok esetben megoldás lehet a hirtelen jött anyagi nehézségekre.

A gyorskölcsönök esetében ugyanakkor tudni kell, hogy általában nem lehet milliókhoz jutni ilyen rövid időn belül. Jellemzően a kisebb összegeket tudják a bankok ilyen rövid idő alatt kiutalni. Hogy ez pontosan mennyi, változó, de a maximális össze 1,5-2 millió forint körül alakul.


Pénzügy