Menyasszonyi csokor

Azt tartják, hogy minden menyasszonynál kell, hogy legyen az esküvőn valami régi, valami új, valami kölcsön, valami kék és persze amit még ő fontosnak tart. A menyasszonyi csokornál ötvözni lehet akár a kéket és az újat is, így két legyet üthetünk egy csapásra. De persze ez akár a harisnyakötő is lehet. 

A menyasszonyi csokor eldobásánál a férjezetlen, eladósorban lévő lányok gyülekeznek egy kupacba, hogy versenyre keljenek az ifjú ara csokráért. Van, ahol minden kétséget kizáró a végeredmény, míg mások szabályos közelharcot folytatnak az áhított csokorért. Ez általában akkor történik, ha több leány is mielőbb férjhez szeretne menni, és talán még közel is van a várt esemény. A babona szerint, aki az első lesz, az rövid időn belül mehet válogatni a különböző, jó árban lévő karikagyűrűk közül a Gyűrűguruhoz. Kell ennél jobb indulás? Már csak a kedves vőlegény(jelölt) kell, hogy aktivizálja magát. 

Gyakran előfordul az is, hogy a jelenlévőkkel szövetkezve megvan a kiválasztott lány, akihez a menyasszony odaviszi a csokrot, majd érkezik a leendő vőlegénye és felteszi a nagy kérdést egy csodaszép eljegyzési gyűrű kíséretében. Kell ennél szebb lánykérés?

Harisnyatartó, az urak játékszere

Ahogy a hölgyek elkaphatják a menyasszonyi csokrot, úgy az uraknak is meg kell hagyni ezt az izgalmas játékot. Ez a pikáns kis ruhadarab persze elmaradhatatlan eleme az esküvőknek. De vajon miért is olyan lényeges?

A hagyományok szerint az esküvő szerencsét hoz, és a menyasszonyi ruha egy darabját megtartani igencsak nagy öröm és jótétemény. Éppen ezért a középkortól kezdve minden vendég iparkodott, hogy a menyasszony ruhájáról legalább egy kis darabot lehasíthasson. Ekkor a harisnyakötő volt az az egyetlen ruhadarab, ami megvédte a menyasszonyt attól, hogy teljesen ruhátlanul álljon a násznép előtt. 

Mára ez a szokás kicsit szelídült, így a szertartás után vagy a lakodalom során az újdonsült férj lehúzza ezt az apró kis szövetet a menyasszony lábáról, majd az összegyűlt férfiak közé hajítja. Aki elkapja, annak jó eséllyel várható a közeljövőben nősülés és nagy szerencsében lesz része. 

Nem vettél még eljegyzési gyűrűt a kedvesednek? Ne habozz, mert a Gyűrűguru oldalán szebbnél szebb, jó áron lévő eljegyzési gyűrűk várnak rád! 

A harisnyakötőhöz kötődik még egy szokás, ami szerint az a férfi, aki elkapja ezt a kis szexi ruhadarabot, azzal a hölggyel táncolja az első táncot, aki megszerezte a menyasszonyi csokrot. 


Otthon