Mindenki hallott már - ha máshonnan nem, hát a tv reklámokból - az ezerféle hitel típusról. De mégis hogyan válasszuk meg a számunkra legmegfelelőbbet, ha nem bízunk a banki alkalmazottak tájékoztatásában? Sajnos egy hitel igényléskor számtalan kérdés felmerül, és a hitel szerződések is elég bonyolult nyelvezetűek a legtöbbünk számára, hiszen nem rendelkezünk jogászi diplomával, hogy értsük a záradék záradékát is. A legalapvetőbb dolog, amik közül választhatunk, hogy a hitelünk kamatrögzített vagy kamatkövető legyen.

A kamatrögzített hitelek

Kamatrögzítéses szabad felhasználású hitelt azoknak célszerű felvenni, akik csak egy havi meghatározott összeget képesek kifizetni törlesztés képen, és ennél az összegnél magasabbat semmi esetre sem. Tehát ha mi alacsonyabb jövedelmű emberek vagyunk, akkor érdemes ezt a kölcsönt választatnunk. Mindegy hány évre vesszük fel a hitelt, legyen 5, 10, vagy akár 20 év, a törlesztő részletünk nem fog emelkedni. Ez által ki tudjuk számítani minden hónapban, hogy a bankunk mennyi törlesztő részletet von majd le a számlánkról. Nem fognak kínos meglepetések érni bennünket.

Számolnunk kell azonban azzal az eshetőséggel is, hogy ha bekövetkezik egy válság, vagy csak a forint gyengülése, akkor kamatok nagyon is megnövekedhetnek. A törlesztő részletünk marad ugyan annyi, de ha túllép egy bizonyos százalékot a kamatnövekedés, akkor a hitel futamideje növekedhet. Ha nem vet fel minket a pénz, akkor ez az eshetőség még mindig sokkal barátibb, mintha a havi törlesztőnk nőne az egekbe. Inkább fizetünk pár hónappal többet a kölcsön lejárta után is még, minthogy koldusbotra jussunk a hitel miatt.

A kamatkövető hitelek

Idehaza egyetlen bank van, amelynél ilyen hitelt igényelhetünk és ez az MKB Bank. Ha van már némi megtakarításunk, rendelkezünk nagyobb félretett pénzösszeggel, de még szükségünk lenne egy bizonyos összegre, akkor érdemes ebben a kölcsönben gondolkodni. A kamatkövetés sajátossága, hogy ugyanarra a fedezetre, több dologra is vehetünk fel pénzt a banktól. Ez annyit tesz, hogy a kölcsönt egyszerre fel tudjuk használni lakásvásárlásra és mondjuk hitelkiváltásra is. Ezt a nagyobb összegű hitelt, hosszú futamidőre adja a bank nekünk, és ha szerencsénk van, akkor kamatkedvezményt is kapunk hozzá.

Észben kell tartanunk tehát, ha kamatkövető hitelt kívánunk igényelni, akkor ezt csakis nagyobb összeggel tehetjük meg, alsó határa a 2 millió forint. Csakis forintban adja a kölcsönt a bank, ha mondjuk ingatlan biztosítékkal vesszük fel, akkor a lakás forgalmi értékének a 80%-át kaphatjuk kézhez az elbíráláskor. Mivel nagyobb összegről van szó, ezért minden esetben be kell nyújtanunk egy szerződéstervezetet a bank által a hitel szükségessége előtt 3 nappal, mert ennyi időre van szükség a bírálathoz. Utána már csak várnunk kell, hogy megkaphassuk ezt a magas összeget, melyet aztán jó sokáig, akár 30 éven át, törleszthetünk.


Pénzügy