A saláták hatása az egészségre

A fontos vitamin- és tápanyagtartalmuk miatt a saláták a legegészségesebb ételek közé tartoznak. Olyan területeken támogatják szervezetünket, amelyek talán a legfontosabbak a hétköznapi egészség és egyensúly biztosítása érdekében. Tudtad például, hogy nagyban gátolják az öregedési folyamatokat, továbbá hogy erős méregtelenítő hatással is bírnak? Ezenfelül sok változatuk hatékony savtalanító ételnek is minősül, valamint az emésztésre is kedvezően hatnak.

Arról nem is beszélve, hogy némely típusa magas rosttartalma miatt akár az inzulinrezisztenciában szenvedő betegek étlapján is szerepelhet, hogy könnyebben megtartsák a diétát. 

Salátázz salátabárban!

Habár sok étterem kínálatában szerepel saláta, azonban ha igazán kiadós salátára vágysz, sokkal jobban ajánlott egy, a salátákra specializálódott helyre ellátogatni és ott fogyasztani! Az ilyen helyeken többnyire belekóstolhatsz a valódi salátákba, sőt, egyéb ételekben is gyönyörködhetsz. A Zöldlevelecske Salátaműhely ízletes-színes levesei, egészséges Easy Life táljai, cukormentes desszertjei vagy energiabomba gyümölcslevei például egy igazi álomkínálatot testesítenek meg a tudatosság piacán.

A legjobb az egészben, hogy náluk akár te magad is összeállíthatod online a saját salátádat, vagy akár fogyaszthatsz személyesen is náluk, Szeged szívében. Az alapanyagok miatt sem kell aggódnod, hiszen 90%-ban magyar termelők földjéről kerül eléd az asztalra minden. 

Főételjellegű saláták

Habár sokan még mindig azt vallják, hogy “a saláta csak köret”, a “fél fogukra se elég”, vagy “nyúlkaja”, azonban a következő pár recept nekem is bebizonyítja, hogy ezek csupán rosszindulatú pletykák vagy csak olyanoktól hangzottak el, akik még nem ettek igazi salátát. Lássunk pár példát az igaz salátákra!

A Leopold nevezetű saláta például tartalmaz metélőhagymát, gránátalmát, gorgonzola sajtot, diót, almaszeleteket, vinaigrettet és salanova salátát. 

Aztán ott van a Melony, amiben görögdinnye, szárított paradicsom, rukkola, kenyérkocka, manouri sajt és eper vinaigrette is található.

Végül, de nem utolsósorban megemlíthető a Dispensa nevű saláta is, amelynek összetevői között szerepel a jégsaláta, a pácolt lilahagyma, a roston sült csirkemell, a koktélparadicsom, a fekete olíva és a bazsalikomos olívaolaj, a grillsajt és a szezámmag. 

Ez csak a kínálat töredéke. Legyen szó húsos vagy vega salátáról, mindenki megtalálja a neki valót, ha mégsem, akkor pedig egyszerűen összeállít egyet magának!


Gasztro