Leginkább a második pont eljövetelénél kerül elő a borotva. Akkor jön a harc önmagunkkal: hiába volt az eddigi szenvedés? Hiábavaló volt a bujkálás a csenevész borosta miatt? Az ego általában kétféle választ ad erre: ha már eddig kibírtam, nehogy már levágjam! Vagy az ellenkezője: nehogy már vakarásszam, fésülgessem, fontosabb dolgom is van. Ilyenkor nyer a borotva...

Szakállápolásról értelemszerűen az első esetben van értelme beszélni. A történelem korai szakaszából is vannak bizonyítékok arra, hogy az előemberek számára fontos volt az arcszőrzet kordában tartása. Később aztán a különböző társadalmi berendezkedések és világképek adtak jelentőséget neki. A dús szakáll becsületességet, tekintélyt sugárzott, sőt, a nőjogi mozgalmak ébredése idején felsőbbrendűséget hirdetett. 

Mivel ápold a szakállad?

Ha már egyszer úgy döntöttél, hogy megnöveszted és túljutottál az első kríziseken, be kell szerezned a szakállápolás kellékeit. Vannak például olyan szérumok, amelyeket már az első ötletnél megvehetsz. Az ilyen termékek segítenek leküzdeni a viszketést, táplálják a szőrtüszőket, hogy egyenletesen, szépen nőjön a szakáll. 

Arra mindenképpen figyelj, hogy olyan terméket válassz, amelyben a természetes anyagok vannak túlsúlyban. A szakáll és a bajusz kényes terület, hiszen nagyon közel van a szájhoz. A száj érzékeny bőre fogékonyabb az irritációra, illetve az sem egészséges, ha egy ápolóanyag nem szívódik be teljesen és kioldódik az ajkak közelében.

A legjobb szakállápolókban szőlőmagolaj van, ami erős koncentrációban tartalmaz ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat. Egyszerre ápolja a szőrzetet és az alatta lévő bőrt is. 

Termékpaletta szakállápoláshoz

Először is legyen egy samponod. A szakállat ugyanúgy mosni kell, mint a hajat, sőt! Mivel a száj közelében helyezkedik el, a beszéd, az érkezés, minden környezeti hatás elsőként éri. Minden nap célszerű megmosni.

Ezután szérumot kenj rá, amely enyhíti a viszketést, táplálja a bőrt. A növesztés elején tápanyaggal látja el a szőrszálakat, hogy erőteljesebbek, dúsabbak legyenek.

A szakállolaj magukat a szőrszálakat teszi puhává és fényessé. Segítségével nem lesz sprőd, bozontos a szőrzet, hanem könnyen fésülhetővé, formázhatóvá válik.

Végül pedig némi szakállformázó paszta és egy praktikus bajuszkefe - és készen van a szett. Mi a következő lépés? Ideje egy újabb fürdőszobapolcot venni...


Életmód