Majd pedig teszünk egy kis időutazást a Redbreast whiskey történetének felelevenítésével, hogy aztán rátérhessünk ennek a varázslatos italnak az aromavilágára és a karakterére is.

A Redbreast whiskey nemrégiben bizony címkét váltott

A Redbreast egy kifejezetten populáris ír whiskeybrandnek számít, éppen ezért is számított nagy hírnek nemrégiben a régóta megszokott címke megváltoztatása. Merthogy a sokak által érinthetetlennek gondolt szimbolikus állat, a vörösbegy is átesett némi ráncfelvarráson.

Miben lett más a Rebreast új címkéje? Nos, a kreatív tervezők erőteljesebb hangsúlyt fektettek az egyedi aromakarakterek ábrázolására. Magyarul a vörösbegy repülésének egyes állomásait ábrázolják a rajzokon.

Úgyhogy most már minden egyes újonnan forgalomba hozott Redbreast whiskey palackján egészen friss, krémszínű hátteret láthatunk a madár mögött, kiegészítve a dekoratív kézműves textúrával.

Aki nem ismerné, annak a Redbreast whiskey történetéről ezt érdemes tudni dióhéjban

A történet még 1857-ben kezdődött, a cég eredeti neve pedig W & A Gilbey volt. Az apropót pedig az jelentette, hogy Gilbey 300.000 gallon whiskeyt kapott Dublinból származó lepárlókból. Ha pedig már ilyen lehetőséghez jutottak, akkor hat teljes éven át érlelték őket saját sherry hordókban, mielőtt saját címkével ellátva értékesíteni kezdték őket.

Maga a Redbreast elnevezés egyébként 1912-re datálható. Merthogy a vállalat tulajdonosának számító tulajdonos Gilbeyt mindig is előszeretettel foglalkoztatta a madarak viselkedése. Ebből a fajta érdeklődésből pedig egyenesen következett, hogy a fenséges whiskey a vörösbegyről kapja a nevét.

Magát a brandet egyébként 1980-ban az Irish Distillers, a Jameson Irish Whiskey gyártója vásárolta fel. Többek között ennek is köszönhetően válhatott a Redbreast a világ legkeresettebb ír pot still whiskeyjévé.

Mire is számíthatunk egy-egy pohárnyi Redbreast whiskey ízlelésekor?

A Redbreast whiskytípusok és -változatok között többféle érlelési hosszúság is felfedezhető, ugyanakkor a komplex aromavilág, az élénk fűszeresség, továbbá a bizsergető gyümölcsösség gyakorlatilag mindegyik palackban fellelhető.

Maga az érlelés egyébként tizenkettő, tizenöt vagy akár huszonegy éven át is tarthat. Utóbbi egészen különleges eredménnyel jár, varázslatos zamatokat, ízvilágot és letisztult párlatot eredményezve. Ha csak egyszer is lehetőségünk van megkóstolni a Redbreast ezen különleges italait, kétségtelenül nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat.


Gasztro