Szakértők szerint talán soha nem volt még olyan fontos a digitális pénzügyi ismeretek elsajátítása, mint az elmúlt év során, mióta a koronavírus-világjárvány nagyban megváltoztatta az életünk szinte minden területét, kezdve az online vásárlástól, a bankkártyás fizetéstől, az online biztosításkötéseken át a digitális bankolási megoldásokig. És akkor még nem beszéltünk például az online nyerőgépekről, melyek neve is elárulja, hogy hogyan működnek. Ezek mind hatalmas mértékben növekedtek a korábbi időszakhoz képest. Ennek köszönhetően már olyanok is felismerhették, mennyire fontos területe ez a mindennapoknak, akik a járványt megelőzően idegenkedtek a pénzügyeik digitális kezelésétől. Több bank már jó ideje elkötelezetten támogatja a felnövekvő generáció pénzügyi nevelését, és vannak olyanok, amelyekben a pénzügyek digitalizációja is hangsúlyos szerepet kap.

Egy év alatt tíz évet fejlődött a digitális eszközhasználat az egész világon

Ami egy éve ilyenkor elképzelhetetlen lett volna, az mára valósággá vált, online megbeszélések, konferenciák, online szórakozás, sajtómegjelenések interneten keresztül elérhető banki eszközök és szolgáltatások széleskörű használata minden generációban. De 2020-ban az előző évhez képest nagyot nőtt a mobilbank használata is, egyes bankok 570 ezer digitálisan aktív ügyfélről számolnak be, amely a teljes ügyfélkörük 82%-át is jelentheti.  A GKI Digital kutatása szerint 2020 első kilenc hónapjának online forgalma pedig 30%-kal haladta meg az előző év azonos időszakát, elérve a bruttó 526 milliárd forintot.

A felnövekvő generáció számára nélkülözhetetlen képességgé vált a tudatos pénzügyi gondolkodás mellett a digitális térben való biztonságos tájékozódás és ügyintézés. Emiatt, illetve a pénzintézetek egyre innovatívabb stratégiájának köszönhetően a pénzügyi vetélkedők tematikájának évek óta részét képezi a banki digitalizáció témaköre. Ezeken a vetélkedőkön, ahol évről évre nagyobb számú és egyre tudatosabb jelentkezőről számolnak be, és ahol az iskolai csapatokon kívül egyéni diákok jelentkezését is várják, egyre inkább előtérbe kerülő fókusztéma a pénzügyi digitális innováció.

Új versenyfelületeken

Az egyes pénzügyi vetélkedők középdöntői, döntői már az elmúlt évben is online platformra kerültek, így nem meglepő, hogy a 2021-ben induló vetélkedők fordulói is már az új versenyfelületeken, online érhetőek el. Az eligazodásban pedig nagy segítséget nyújtanak a diákoknak a pedagógusok, akik egy év alatt igen nagy digitális fejlődési utat jártak be, közülük sokan úgy, hogy még a komfortzónájukból is kiléptek. A tanárok tehát az elmúlt egy évben hozzászoktak, hogy a tanórák mellett az iskolai versenyek is online platformra kerültek és felkészülten várják a pénzügyi vetélkedők fordulóit.


Pénzügy