Megéri töltőberendezést használni

Számos, elektromos autó töltésére kifejlesztett készülékkel találkozunk a piacon, és ez nem véletlen. Még a legegyszerűbb verziók is sok szempontból előnyösebbek, mint a szimpla kábel használata.

A legalapvetőbb és legfontosabb előnye e készülékeknek a biztonságosság és a teljeskörű védelem. Így nem csak DC szivárgástól, illetéktelen hozzáféréstől védi meg a felhasználóját, hanem például ellenőrzi a rendszer, hogy megfelelően van-e földelve. Ha nem, akkor nem enged tölteni, ezáltal is elhárítva az esetleges baleseteket.

Teljesítményük is állítható, ami szintén igen hasznos funkció. Mivel a hálózat leterheltsége nem egyforma a különböző napszakok alatt, bizonyos időpontokban érdemes lejjebb venni a teljesítményt, ezáltal megelőzve, hogy azok lecsapják a biztosítékot. Ezzel szemben, például éjszaka, szinte teljesen kihasználatlan a hálózat, így jóval több teljesítmény áll rendelkezésre a töltéshez.

Több jármű esetében szintén igen előnyös, hiszen van olyan töltőberendezés, aminek segítségével akár több autót tölthetünk egyidőben, terheléselosztás mellett.

A go-eCharger és előnyei

Az osztrák gyártmányú go-eCharger több szempontból is különbözik a legtöbb elektromos autótöltőtől. Egy igen profi készülékről van szó, ami akár hordozható verzióban is megvásárolható.

Az 1,4 kW és 22 kW között állítható teljesítménye jelentősen szélesebb skálát fed le, mint az átlag töltőké. A töltőfeszültség szabályozó hurkon keresztül áll elő, mely a hálózati feszültségingadozásokat hivatott kiszűrni és így stabilizálja a töltőfeszültséget. Ezáltal biztosra mehetsz, hogy mindig azzal a feszültséggel fogja végezni a töltést, ami a hálózatot nem terheli túl, de a rendelkezésre álló energiát kihasználja.

Úgynevezett Start/Stop, valamint időzítő funkciókkal is el van látva, nem is beszélve arról, hogy a készülék teljes egészében használható távolról, egy telefonos applikáció segítségével.

Legkülönlegesebb tulajdonsága, hogy napelemmel integrálható. Ugyan mindehhez szükség van egy kis munkára, valamint egy go-eControllerre is, a végeredmény szinte minden esetben megéri. Az ilyen formán felszerelt go-eCharger egy teljesen tiszta rendszert hoz létre, melyben az elektromos autó kizárólag megújuló erőforrásból nyert energiával fut.

Telepíteni nem gyerekjáték

Ahogyan a legtöbb töltőberendezés esetében, a go-eChargert sem szabad szakértő jelenléte nélkül telepíteni. A munka veszélyes lehet, ráadásul igen bonyolult is. A nem megfelelően beüzemelt készülék nem csak önmagára és az autóra nézve kockázatos, de akár emberekben is kárt tehet.

Éppen ezért mindig érdemes szakavatott személyekre bízni a kialakítást. Egyes töltőberendezéseket forgalmazó cégek a szolgáltatásaik részeként vállalják magát a telepítést, ezért érdemes náluk szerezni be mindent.


Tudomány