A munkával töltött évtizedek során megszokott életszínvonal valószínűsíthetően az állami rendszerből érkező öregségi ellátással már nem lesz fenntartható. A társadalmunk, ahogy az a fejlett országok többségében is tapasztalható, folyamatosan elöregszik. Az elmúlt évtizedekben egyre inkább csökkent a gyermekvállalási kedv, ezzel párhuzamosan a várható élettartam pedig folyamatosan növekszik.

Bár a nyugdíjkorhatár emelésével próbálják kordában tartani a költségvetésre háruló kiadásokat, ez nyilvánvalóan nem fokozható a végtelenségig. Emiatt az öngondoskodás szerepe egyre nagyobb, és elengedhetetlen tudatosan, előre megtervezni az időskori bevételeinket. Arra ugyanis nem szabad alapozni, hogy majd a nyugdíj mellett is folytatjuk a munkát, hiszen ha az egészségi állapotunk ezt nem teszi lehetővé, akkor roppant nehéz pénzügyi helyzetbe kerülhetünk.

Szerencsére ma már rendkívül előnyös konstrukciók állnak a rendelkezésünkre, amik segítségével biztos alapot teremthetünk a nyugodt pihenés időszakára. A nyugdíjcélú megtakarítások közül a nyugdíjbiztosítás örvend a legnagyobb népszerűségnek, köszönhetően átlátható és rugalmas feltételeinek. A megtakarítási forma itt lehet rendszeres, vagy akár eseti is, a befektetés mellett pedig ez az opció különböző káresemények bekövetkezte esetén is védelmet nyújt.

A megfelelő hozam elérésének érdekében ráadásul akár mi is meghatározhatjuk, hogy mely egységbe kerüljön a pénzünk. Mindemellett akárcsak az önkéntes nyugdíjpénztár esetében, itt is számolhatunk adójóváírással, ami még vonzóbbá teszi ezt a lehetőséget. A legfontosabb azonban az időzítés. Minél hamarabb belevágunk az öngondoskodásba, annál könnyebb dolgunk lesz, sőt, ha így cselekszünk, akkor a havi költségeket is alacsonyan tarthatjuk, ennek köszönhetően szinte észrevétlenül gyűlik megtakarításunk.


Pénzügy Életmód