A Billingo Nyugta és E-nyugta szolgáltatása által nyújtott lehetőség azok számára hasznos leginkább, akiknek a partnereik főként magánszemélyek, valamint nem használnak online pénztárgépet. Mutatjuk a részleteket!

Minden adóalanynak számlát vagy nyugtát kell kiállítania termékértékesítés, valamint szolgáltatásnyújtás esetén. Bizonyos esetekben ki lehet állítani számla helyett kézzel vagy számlázó programmal készített nyugtát is.

Mikor lehet számla helyett nyugtát kiállítani?

Amennyiben a termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás ellenértéke nem éri el a 900 ezer forintot áfával együtt. Továbbá akkor, ha az ügylet ellenértékét a vásárló legfeljebb a teljesítésig teljes mértékben kiegyenlíti, valamint a vevő nem áfaalany vagy olyan jogi személy, mely nem tekinthető áfaalanynak.

Továbbá akkor, ha a vásárló nem kéri a számla kibocsátását, és az értékesítést végző nincs kötelezve online pénztárgép használatára. Honnan lehet tudni, hogy ki van kötelezve online pénztárgép használatára? Ezt a hatályos áfatörvény, valamint a hozzá kapcsolódó jogszabályok (48/2013. (XI.15.) NGM rendelet) tartalmazzák.

Egyszerűen és gyorsan lehet bizonylatolni a különféle értékesítéseket

A nyugta és az e-nyugta tehát arra való, hogy egyszerűen és gyorsan lehessen bizonylatolni a különféle értékesítéseket. Az online számlázás népszerű programjával kiállított nyugta és e-nyugta egyik legnagyobb előnye, hogy esetükben nem kell NAV adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. Azonban azzal fontos tisztában lenni, hogy az értékesítő kizárólag akkor állíthat ki nyugtát vagy e-nyugtát, ha nincs kötelezve online pénztárgép használatára, és nem kell számlát adnia. 

Mivel a jogszabályban nincs meghatározva az ellenérték megtérítési módja, nyugta és e-nyugta kiállítható akkor is, ha a vásárló készpénzzel, bankkártyával, virtuális bankkártyával, azonnali átutalással vagy pedig kuponnal fizet. A lényeg csupán annyi, hogy a termék vagy szolgáltatás értékesítésével egy időben történjen meg a kiegyenlítés.

Az e-nyugta esetében nincs szükség nyomtatásra

Az online számlázó programmal kiállított nyugta lehet elektronikus vagy papíralapú. Előbbit nevezzük e-nyugtának, míg az utóbbit hagyományos nyugtának. A hagyományos nyugtát két példányban kell kinyomtatni, melyből egyet át kell adni a vevőnek. Ezt a típust a nyugta kiállítójának is meg kell őriznie papíralapon.

Az e-nyugta esetében nincs szükség nyomtatásra, e-mailben kell továbbítani a vevőnek, valamint elektronikusan kell megőrizni. Értelemszerűen az e-nyugta esetében be kell kérni a vásárló e-mail-címét. A nyugtaadás még soha nem volt ennyire egyszerű! Ráadásul a Billingo Standard és Pro előfizetéseiben a nyugta és e-nyugta szolgáltatás plusz költségek nélkül elérhető.


Pénzügy Munka