Ingázáshoz

A belvárosi ingatlanárak kilövésével az elmúlt években a Budapest környéki agglomeráció nyugodt környezettel és a tiszta levegővel rendelkező települései ismét népszerűvé váltak. Azonban a környező települések fejletlen tömegközlekedése miatt sok család kénytelen akár két kocsit is fenntartani munkába járáshoz és a napi ügyek intézéséhez. Az egyszerűbb és gyorsabb közlekedés érdekében érdemes valamennyi járműre megyei matricát vásárolni, amelynek az ára még akkor is gyorsan megtérül, ha nem kell napi rendszerességgel díjköteles útszakaszt használni. 

Pihenéshez

Az egy éven át érvényes Pest megyei matrica jól jön azoknak a budapestieknek is, akik munkájuk miatt ugyan nem hagyják el a fővárost, de a hétvégéket szeretik a természetben vagy valamelyik népszerű üdülőhelyen tölteni. A megyei matrica segítségével könnyen megközelíthetőek a Börzsöny, a Pilis és a Dunakanyar látnivalói is. Sőt, plusz egy Fejér megyei matrica vásárlásával egész évben gyorsan elérhetővé válik a Velencei-tó és a Balaton is.

Területi érvényessége

A Pest megyei autópálya-matrica a megye összes díjköteles útszakaszán használható, azonban mivel a megye teljes egészében körbeöleli Budapest közigazgatási területét, így 7000 km²-es területen közel 3 millió ember érhető el gyorsabban. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a főváros és agglomerációja adja a magyar GDP közel felét, és itt található a magas képzettséget igénylő munkahelyek jelentős hányada is.

Jó hír a vásárlóknak, hogy a Pest megyei matricával a hazai, közel 1400 km-nyi díjköteles útszakaszból majdnem 300 km autózható. A matricatulajdonosok a megye közigazgatási határait követő első lehajtóig használhatják az autópályákat, így gyorsan elérhető az M1-esen Bicske, az M3-ason Hatvan, az M5-ösön Lajosmizse, az M7-esen pedig Martonvásár.

Időbeli érvényessége

A megyei matricák a többi éves matricához hasonlóan minden év január elsejétől a következő esztendő januárjának utolsó napjáig érvényesek, de már a tárgyévet megelőző év december elsejétől megvásárolhatóak. Arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy az év közben megvásárolt megyei matrica nem a vásárlástól számított egy évig érvényes, hanem a következő év január végével mindenképpen lejár. A kedvező ár miatt azonban akkor is megéri megvásárolni, ha csupán 2-3 hónapig használják.

Árazás

A D1-es kódjellel rendelkező éves megyei matricák rendkívül kedvezményes, 5000 forintos áron vásárolhatók meg, amely egy felnőtt BKV bérlet árának csupán fele. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a megyei matricák nem minden járműre érvényesek, csuán a legfeljebb hétszemélyes gépjárművekre, azok vontatmányaira és a motorkerékpárokra.


Autó Utazás