Szükségünk van-e rá?

Talán nem túlzás azt állítani, hogy minden olyan otthonban helye van egy konyhai robotgépnek, ahol a virslifőzésnél összetettebb folyamatok zajlanak… Ha rendszeresen főzünk a családnak, szívesen készítünk különböző salátákat, esetleg pépesített ételeket kell készítenünk, abban az esetben egy robotgép szinte nélkülözhetetlen.

Az ilyen készülék használatával elsősorban időt takarítunk meg. Egy tál saláta elkészítéséhez szükséges zöldségeket körülbelül 10-15 perc alatt tudjuk felszeletelni, apróra vágni. A robotgéppel ez másodpercekig tart… Ha ilyen gépet használunk, nem folyik a lé az asztalon, nem kell takarítanunk magunk után.

Ha csupán aprításra, konyhai előkészítésre szeretnénk használni a robotgépet, akár a legegyszerűbb kivitellel rendelkező gép is tökéletes megoldást jelenthet számunkra. Magasabb igények esetén érdemes a magasabb árkategóriából válogatni. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a jobb minőségű robotgépek tökéletesen alkalmasak a turmixgépek kiváltására, egy turmixgéppel viszont nem végezhetjük el egy robotgép feladatait. A robotgépek széles kései megbirkóznak akár a magvakkal és kemény zöldségfélékkel is.

Így válasszunk…

Ha a darabolásnál összetettebb feladatokra keresünk robotgépet, az esetben érdemes előnyben részesíteni a masszív talapzattal rendelkező készülékeket. A neves gyártók középső árkategóriába sorolt termékei szinte kivétel nélkül megfelelnek ennek a szempontnak.

Ezek esetében már nem kell aggódnunk a motorteljesítmény miatt sem. Elég egyértelmű az összefüggés a motorteljesítmény és az ár között; megéri kicsit többet fizetni. Fontos, hogy a kiválasztott gép vastag adagolócsővel rendelkezzen, hiszen így kevesebb zöldséget kell felaprítanunk ahhoz, hogy a gépbe helyezhessük.

Érdemes tudni, hogy a robotgép elnevezés nem véletlen, hiszen ezek a készülékek számos konyhai műveletben a segítségünkre vannak: nem csak aprítanak és szeletelnek, hanem habot vernek, turmixolnak, tésztát gyúrnak… Persze a legegyszerűbb gépek inkább csak aprítóként használhatók, viszont olcsóbbak és kisebb helyet foglalnak a konyhában.

A jobb felszereltséggel rendelkező robotgépek viszont számos bővítménnyel rendelkeznek, így ezek tulajdonképpen turmixolnak, narancslét készítenek, habot vernek, reszelnek, szeletelnek és akár húst is darálnak. Mivel a gyártók elsősorban univerzális kihasználhatóságra törekszenek, ezért újabb extra funkciókat a felsőbb kategória termékeinél sem igazán találunk. Ha speciális igényeink vannak, érdemes alaposan átböngészni a rendelkezésre álló kínálatot.

Apróságnak tűnik, de érdemes olyan készüléket választani, ami érintőpaneles vezérléssel rendelkezik. Noha a nyomógombok tökéletesen ellátják a feladatukat, használat során óhatatlanul ételdarabkák kerülnek a réseikbe, amit csak nehezen takaríthatunk ki onnan…

Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy használat után a keverőtálakat és a késeket el kell mosnunk. Ha van otthon mosogatógépünk, mindenképpen figyeljünk arra, hogy az alkatrészek moshatók legyenek ilyen módon! Sajnos előfordulhat, hogy a tál maximum 40 Celsius-fokon mosható, illetve a gépi szárítás sem lehetséges. Ilyen esetekben marad a kézi mosogatás…

Érdemes olyan készüléket választani, ami tárolódobozzal rendelkezik. Ilyen esetben az alkatrészeket nem kell a fiókban tárolnunk, újabb használat esetén könnyedén megtalálhatjuk, ami nekünk kell.


Otthon