Mik az ismert fogalmak a témakörhöz kapcsolódóan?

Van pár olyan fogalom, amit érdemes letisztázni, már az előtt, hogy elkezdenénk megpróbálni felírni az első egyenleteket. Ezeket érdemes egy picit megismerni, hiszen ez segíthet nekünk abban, hogy pontosan el tudjunk igazodni, amikor számolásra kerül majd sor.

Az alap mennyiség az a mennyiség, aminek valahány százalékát szeretnénk venni.

A százalék érték az a mennyiség, ami az alapnak valahány, egy meghatározott százaléka.

A százalékláb a százalékban megadott érték, ami az alap valahány százaléka.

A százalékértéket úgy kaphatjuk meg, hogy a meglevő alapot összeszorozzuk a százaléklábbal és az eredményt osztjuk százzal.

Hogyan kell százalékot számolni? Képlettel

A százalékértéket úgy kell meghatározni, hogy az alapot szorozzuk össze a százaléklábbal, és az eredményt osztjuk százzal. Ha például az alap 20, a százalékláb 30%, akkor a százalékérték 6%.

Hogyan kell mindezt megjegyezni?

Nagyon sokan ott rontják el a százalékszámítást, hogy nem tudják, hogy melyik képet a helyes. Ugyanis annak függvényében, hogy melyik értéket szeretnénk meghatározni, mindig máshogy kell felírni az egyenletet.

A legegyszerűbb megoldási módszer, hogy egyetlen képletet megtanulunk, és azt próbáljuk meg mindig átrendezni úgy, hogy az éppen szükséges formát öltse, és azt fejezze ki, amire szükség lenne.

Természetesen nincs „aranyszabály” arra vonatkozóan, hogy melyik képletet kellene megtanulni, illetve megjegyezni. Ez mindig attól függ, hogy mire áll rá jobban az agyunk.

Milyen területeken kerül elő az életben a százalékszámítás?

Számtalan olyan terület van, ahol a százalékszámítás előkerül. Ilyen lehet például az akciók, leárazások a boltban, vagy pedig a kölcsönök, hitelfelvétel. De a THM számításakor is előkerülhet a százalékszámítás fogalma, vagy pedig akkor, amikor valaminek egy részét szeretnénk meghatározni.

Ajánló: a Profifelkészítő.NET cikke hasznos lehet számunkra, ahol jól összeszedve kifejtik, hogy mi a százalékszámítás pontosan. https://profifelkeszito.net/a-szazalekszamitas


Pénzügy Iskola