Sokan próbáltak már olyan diétát, melyben a szénhidrátot teljesen kiiktatták az étrendjükből. Az esetek többségében ez a próbálkozás egészségügyi problémákat eredményez. Például legyengült immunrendszert, ingerlékenységet, alvásproblémát, fáradékonyságot, hormonális problémát és memóriazavart.

Mit érdemes kiiktatni az étrendből?

Magával a szénhidráttal nincs probléma, azonban arra mindenképpen figyelni kell, hogy mikor, milyen formában, mivel és mennyit fogyasztunk belőle. Mit érdemes kiiktatni az étrendből? Az egyszerű és finomított szénhidrátokat, például a fehér kenyeret, péksüteményeket, tésztaféléket, cukros-szénsavas üdítőitalokat, cukrozott gyümölcsleveket, fagylaltot, alkoholt, sült krumplit, édességet, süteményt és a fehér cukrot.

Miért érdemes ezeket az élelmiszereket mellőzni? Mert ezek lényegében üres kalóriák, nem tartalmaznak esszenciális tápanyagokat. A túlzott fogyasztásuk számos egészségügyi problémát előidézhet, például inzulinrezisztenciát, cukorbetegséget és elhízást. 

Mit érdemes fogyasztani?

Érdemes fogyasztani többek között főtt, hűtött burgonyát, édesburgonyát, gyökérzöldségeket, főtt, hűtött rizst, főzőbanánt és jamgyökeret. Továbbá rizstésztát, üvegtésztát és hüvelyes zöldségeket. Mindemellett fogyasztható gluténmentes gabona, például köles, quinoa és hajdina. 

A konyhatechnológiai eljárásnak is fontos szerepe van. Nem mindegy, hogy az adott élelmiszer hogyan kerül feldolgozásra. Minden esetben kerülni kell a bő olajban sütést. Ugyanis ebben az esetben az élelmiszerek megszívják magukat olajjal és a szénhidrát-zsír nem túl jó párosítás. A BioPowerShop oldalán többféle jó szénhidrátforrás közül lehet választani.

Bő olajban sütés helyett grillezés, párolás és főzés

A bő olajban történő sütés helyett érdemes inkább grillezést, párolást és főzést alkalmazni. Továbbá a fagyasztott zöldségek esetében azt is ellenőrizni kell, hogy mit tartalmaznak. Sok esetben nem csak zöldséget, hanem szójaszármazékot, cukrot és nátrium-glutamátot is, ezeket javasolt elkerülni. Olyan változat mellett érdemes dönteni, mely nem tartalmaz adalékanyagokat, csupán zöldséget. 

További jó tanács, hogy a hüvelyeseket érdemes feldolgozás előtt áztatni. Erre a magas fitinsavtartalom miatt van szükség. A rizst és a burgonyát pedig főzés után érdemes visszahűteni a hűtőben körülbelül 10-24 órán át. Erre azért van szükség, mert így megnő a rezisztens keményítő tartalma. Ez a keményítőfajta azért jó, mert ellenáll az emésztőenzimeknek, így emésztés nélkül jut át a vékonybélen. Ráadásul a magas rezisztenstartalom jó hatással van a cukor anyagcserére. Ezáltal csökkenthető a segítségével a cukorbetegség és az elhízás kialakulásának kockázata.


Egészség Gasztro