A különbség köztük és a gazdag világ között nagyon éles. Vegyük példának New York államot - innen vették az alapértékeket „Az étel valódi ára a világ körül” (Counting the Beans: the True Cost of Food around the World) c. kiadványhoz. Itt egy olyan egyszerű étel, mint a babpörkölt 1,2 amerikai dollárból elkészíthető. Ez az összeg az átlagos napi bevétel 0,6%-át jelenti. Ezzel szemben Dél-Szudánban, amely a tanulmány rangsorában az utolsó ország lett, egy tál hasonló étel ennek az aránynak a 268-szorosába kerül, ami 321,7 amerikai dollárnak felelne meg. A kutatás során kiszámolták azt is, hogy az egyes országokban az átlagos napi bevétel hány százalékának felel meg egy tál egyszerű étel.

A tanulmány következtetései megerősítették a Mastercardot azon szándékában, hogy a globális kezdeményezés részeként bejelentett célját elérve, 100 millió adag ételt biztosítson világszerte a rászorulóknak. 

A tanulmány szerint a legrosszabbul teljesítő országok és területek a következők:

1.       Dél-szudáni Köztársaság: egy tál étel a New-York-i átlagkeresettel számolva 321,7 dollárba kerül. - Egy tál egyszerű étel megvásárlásához a szudáni napi átlagfizetés 155%-ára van szükség.

2.       Nigériai Szövetségi Köztársaság: egy tál étel a New-York-i átlagkeresettel számolva 200,32 dollárba kerül. - Egy tál egyszerű étel megvásárlásához a nigériai napi átlagfizetés 121%-ára van szükség

3.       Deir ez-Zor, Szíria: egy tál étel a New-York-i átlagkeresettel számolva 190,11 dollárba kerül. - Egy tál egyszerű étel megvásárlásához a szíriai napi átlagfizetés 115%-ára van szükség

4.       Malawi Köztársaság: egy tál étel a New-York-i átlagkeresettel számolva 94,43 dollárba kerül. -   Egy tál egyszerű étel megvásárlásához a malawi napi átlagfizetés 45%-ára van szükség

5.       Kongói Demokratikus Köztársaság: egy tál étel a New-York-i átlagkeresettel számolva 82,1 dollárba kerül. -  Egy tál egyszerű étel megvásárlásához a kongói napi átlagfizetés 40%-ára van szükség

 „Élelem nélkül nem tudunk élni, tanulni és növekedni” – mondta Ann Cairns, a Mastercard nemzetközi ügyekért felelős elnöke. „A Mastercardnál olyan technológiákat és erőforrásokat állítunk a fejlődés szolgálatába, melyek képesek javítani az életminőséget, és felszámolni a szegénységet. A 100 millió étel biztosítása melletti elkötelezettségünk és a Világélelmezési Programmal való együttműködésünk közelebb visz minket egy éhségtől mentes világhoz.”

Naponta 815 millió ember éhezik a világon. Egy korábbi, - a Mastercard szakértői támogatásával, a Világélelmezési Program által végzett - kutatás közvetlen összefüggést fedezett fel a tápláló iskolai ételek, valamint a gyermekek későbbi életük során elért tudományos eredményeik és produktivitásuk között. Azoknak a gyermekeknek, akik részt vehettek egy 10 éves iskolai étkeztetési programban Sri Lankán, felnőtt korukban átlagosan 5%-kal magasabb volt a havi keresetük. Egy költség-haszon elemzés szintén azt mutatta ki, hogy 1 iskolai étkeztetésre fordított dollár gazdasági megtérülése 3-10 dollár között mozog.

„A szülőknek gyakran szörnyű döntéseket kell meghozniuk” – tette hozzá Cairns. „Küldjék el gyermeküket dolgozni, hogy meg tudják etetni a családot, vagy menjen el iskolába, de akkor a család éhezni fog. Az iskolai étkeztetés támogatásával a gyerekek számára lehetővé tesszük, hogy az iskolában maradhassanak, tanulhassanak, és később tevékeny, dolgozó felnőttekké váljanak. Ez fejlődést jelent a családok számára, a közösségeknek, és végül az egész gazdaságnak is.

 „Az étel valódi ára a világ körül” c. kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a viszályok milyen kegyetlen különbségeket teremtenek az élelemhez való hozzáférésben” – mondta David Beasley, a Világélelmezési Program ügyvezető igazgatója. „A Mastercarddal való elhivatott együttműködésünk lehetővé tette, hogy mélyebbre tudjunk ásni az éhezést és szegénységet érintő kérdésekben, és úttörő megoldásokat tudjunk kínálni a legrosszabb következményekkel járó konfliktusok, katasztrófák és élelmiszer-ellátási problémák ellensúlyozására, melyek élelmiszerhiányhoz vezethetnek. „Az étel valódi ára a világ körül” rámutat arra, milyen sürgető egy világszintű összefogás a viszályok megszüntetése érdekében, hogy 2030-ra közelebb jussunk a célunkhoz - az éhínség felszámolásához.”

A Mastercard és a Világélelmezési Program ki akarja emelni azokat a valódi okokat, melyek gyakran országok elszegényedéséhez vezetnek. Ilyenek a viszályok és a bizonytalanság, a töredezett élelmiszer-ellátási láncok és a technológia hiánya miatt nem megfelelően tárolt termés. Az együttműködés során a felek felváltva kínálnak olyan innovatív programokat, mint az ingyenes, magas tápértékkel bíró iskolai étkeztetés, hogy enyhíteni tudjanak azokon az összetettebb problémákon, melyek a szegénység és éhezés mögött állnak, megtörve így a szegénység folyamatos körforgását.


Tudomány Gasztro