A testünk önmaga legjobb doktora.” Ez volt Tom Bowen, a technika megalkotójának egyik mottója. Ausztráliában élt és dolgozott. Több évtizednyi gyakorlati megtapasztalással alkotta meg ezt a módszert, amit később róla neveztek el. A kevesebb több elve alapján dolgozott, eredményei pedig magukért beszélnek: évente mintegy 13 ezer embert kezelt, 88 százalékos gyógyulási sikerrel.

A technikája később világhírűvé vált, és hazánkban is egyre többen foglalkoznak vele. A Bowen módszer az egész szervezetre kifejti hatását, alkalmazható akár önmagában, akár más (orvosi) kezelések kiegészítéseként.

Magyarország gyógy- és termálfürdői - ITT megmutatjuk, melyik a Neked való gyógyvíz

„Mi nem betegségeket kezelünk, csak feszültségi állapotokat szüntetünk meg a testben, ami igen sokirányúan hat a szervezetre. Az emberi testet egységes egészként értelmezzük, melyben minden mindennel összefügg, és kihatással van egymásra. A kezelésnek gyakorlatilag nincs ellenjavallata. A kapott információt a test belülről kifelé a saját igenyeinek mentén dolgozza fel” – mondta Liebe György, az Európai Bowen Akadémia tagja.

A Bowen a legkülönbözőbb ideg- és izomrendszeri problémák, így a derék-, hát- és vállfájásra javallott, de ugyanúgy belső szervi problémák, allergia, asztma, emésztési, hormonális és nőgyógyászati gondok, valamint fejlődési zavarok kezelésére is ajánlott. Sok, fokozott munkahelyi stressznek kitett ember pedig stresszmentesítés céljából jár el hetente kezelésre.

A technikával baleset által okozott sokkhatást is hatékonyan lehet oldani. A baleset okozta fájdalom, ijedtség miatt gyakran előfordul, hogy az illető furán viselkedik, zavart, nem lehet vele kapcsolatot teremteni. A Bowen alkalmazó, pár egyszerű fogással, néhány perc alatt ki tudja hozni ebből az állapotból, tud neki segíteni.

„Ezt az eljárást éppen emiatt elsősegélynyújtásként óvodákban, iskolákban, kórházi osztályokon, mentőknél és tűzoltóknál is lehetne használni, amire néhány helyen már van példa, mert a négy mozdulatotból álló fogást igen könnyű elsajátítani, és még egy tömött hetes buszon is meg lehet csinálni.” – tette hozzá.

Magyarországon sikerült agyhártyagyulladás miatt bekövetkezett agyi trauma következményeit is enyhíteni. A teljes testi bénulás és vakság megszűnt. Másfél év után a kisgyerek önállóan tud ülni, kommunikál a környezetével. Másnak az arcidegbénulását szüntette meg a Bowen, de a kezelés migrénes fejfájások, vagy a változókorban lévő nők tüneteinek jelentős részét is hatékonyan csökkenti, megszünteti. A férfiak esetében pedig orvosilag bizonyítottan növelhető a spermiumszám és javítható az életképességük.

A kezelés során egyes páciensek bizsergést, mások hideg-meleg áramlatot éreznek a testükben. Trauma oldódásakor megesik, hogy erős visszajelzés hidegrázás vagy hőhullám jelentkezik.

A szervezet a kezeléseket követően, néha annyi energiát használ egy állapot megszüntetésére, hogy ebbe elfárad, és pihenésre van szüksége. Ugyanakkor aktivizáló hatást is el lehet érni a Bowennel, ami pl. sportolóknál igen jó szolgálatot tesz.

Érdekesség, hogy a technikát állatokon is alkalmazzák. Az állatok nagyon jól reagálnak a kezelésre, és műtét utáni rehabilitációknál komoly eredményeket lehet elérni vele.

A Bowen hatását tudományos kutatások is igazolják. A kezelést követően a vérből mérhető egyes értékek megváltoznak. Terhesgondozás és szülés alatt, az Angol Szülészek Társasága kifejezetten ajánlja a Bowen technikát.

A Bowen technika képviseletének célja, hogy az egészségügyi ellátórendszerben is ismertté váljon és a jövőben a házi orvos is tudja ajánlani.

“A Bowen egy rendkívül hatékony módszer, ami önmagát bizonyítja. Csak ismertté kell tenni, és meg kell mutatni a világnak, hogy van! A hosszú távú cél, hogy a Bowen legalább olyan ismert és elfogadott legyen a lakosság és a szakemberek körében, mint a hagyományos orvoslásban az Algopyrin.”- mondta Liebe György.


Egészség