A Multi irányításával az Allianz Real Estate és a CBRE GIP által képviselt Allianz intézményi befektetők tulajdonában álló Allee Bevásárlóközpont korszerűsítése 2020-ban kezdődött, és a munkálatok a koronavírus-járvány alatt sem szüneteltek. A beruházás célja az Allee vezető pozíciójának megtartása az egyre erősödő versenyfeltételek mellett működő piacon.

A felújítás után a bevásárlóközpontot üzemeltető Multi Corporation BREEAM minősítése a korábbi „nagyon jó” besorolásról „kiemelkedő” minősítésre változott. Az Allee az első olyan üzletközpont Magyarországon, amelynek sikerült a legmagasabb BREEAM minősítési szintet elérnie. A létesítmény környezetvédelmi teljesítménye ugyanakkor szintén „kiválónak” bizonyult. Emellett az Allee a bérlők fenntarthatósági törekvéseit is proaktív módon ösztönzi.

A felújítás során kibővült és átalakult az ételudvar, a kínálatot újabb éttermek és kávézók létesítésével tették még színesebbé, az ülőhelyek számát pedig a kétszeresére növelték. Így a három jól elkülöníthető, különböző hangulatú, elegáns és kifinomult vendégtér, kiegészülve a Családi étkező és játszósarokkal összesen 750 vendégnek nyújt kényelmes étkezési lehetőséget.

A belső terek megújulásának részeként az épület két átriumába látványos térinstallációk kerültek: az Október huszonharmadika utca felőli bejárathoz tavaly ősszel emelték be végleges helyére a három elemből álló mennyezeti térinstallációt, az úgynevezett „Staccato-t”. Az alumínium mozaikokból álló óriásalkotást Szinyei Merse Pál három világhírű festményének újraértelmezésével magyar képző- és iparművészek álmodták meg. A Váli úti átriumba felszerelt, fényszűrő funkciót is betöltő láncfüggöny-rendszer szintén az újdonságok közé tartozik. A látványos belsőépítészeti megújulás mellett kiemelt figyelmet fordítottak a közösségi mosdók felújítására és korszerűsítésére is.

A projekt teljes körű tervezése, koordinálása és kivitelezése a Multi saját építész- és tervező csapata, a TTDesign munkáját dicséri.

Az átépítéssel zöldebbé is vált az Allee: az épület közösségi tereiben a világítást energiahatékony LED-es lámpákra cserélték, az üvegtetőn hőszigetelő fóliát helyeztek el, jelenleg pedig egy 710 négyzetméteres napelem park telepítése zajlik. Ezek mellett a teljes légkondicionáló rendszer energiatakarékossá tétele is megvalósult, ami az energiafogyasztást jelentősen csökkenti.

A beruházás hatására a létesítmény éves energiafogyasztása 1,8 millió kWh, a szén-dioxid-kibocsátása pedig a becslések szerint mintegy 660 tonnával csökken. Az Allee Bevásárlóközpont 2019 óta kizárólag megújuló forrásokból származó villamos energiát használ.

A technikai átalakítások mellett jelentősen növekedtek a zöld felületek is, melynek leglátványosabb eleme a bevásárlóközpont Kőrösy József sétány felőli bejárata mellett található, 17 méter magas, 65 négyzetméter felületű, élő, virágos és örökzöld növényekből épített növényfal. Az innovatív zöld fal oxigént termel, megköti a széndioxidot, felfogja a port és környezetében jelentősen képes növelni a páratartalmat, és ezzel hűteni a levegőt.

A XI. kerület szívében található Allee Bevásárlóközpont több mint 160 üzletnek, egy 13 termes multiplex mozinak, éttermeknek, irodáknak, és egy fitnesz teremnek biztosít helyet, valamint a bevásárlóközpont felújított mélygarázsában 1200 parkolóhely áll az autóval érkezők rendelkezésére. A multifunkcionális komplexum látogatóinak száma meghaladja az évi 13 millió főt, és Budapest egyik legkedveltebb bevásárlóközpontjai közé tartozik.

"Az Allee Magyarország a kelet-közép-európai régió üzletközpontjai közül elsőként újult meg ilyen jelentős mértékben, egyszerre növelve a látogatói élményt és a fenntarthatóságot. Rendkívül elégedettek vagyunk mind az eredménnyel, mind a BREEAM In-Use „kiemelkedő” minősítésével" – fogalmazott Elmar Schoonbrood, a Multi Corporation társ-vezérigazgatója a beruházás befejezése kapcsán. 


Pénzügy