A német adóvisszatérítés kérdése sokakat érinthet, hiszen bárkire vonatkozhat, aki valaha dolgozott már Németországban. Mindenképp érdemes élni vele, hiszen ez az összeg jelentős lehet.

Az átlag német adóvisszatérítés €1.000 környékén mozog, melynek oka, hogy az országban dolgozók jövedelmének akár 40 százalékát is visszafordíthatják adóra.

Éppen ezért érdemes élni a visszatérítés lehetőségével, mellyel kapcsolatban most összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, és megmutatjuk azt is, mi lehet a legegyszerűbb és leghatékonyabb módja, ha Ön is szeretne élni a német adóvisszatérítés lehetőségével.

Milyen esetben igényelhető a német adóvisszatérítés?

Abban az esetben, ha Ön Németországban dolgozott, nagy valószínűséggel jogosult német adóvisszatérítésre. A havi kereseti kimutatáson (Verdienstnachweis), valamint a munkáltató által kiállított éves kereseti igazoláson (Lohnsteuerbescheinigung) a bruttó bér mellett szerepel az, hogy az aktuális hónapban milyen béradó összeg került levonásra és befizetésre a német adóhivatal felé.

Ez az összeg általában nagyobb, mint amit valójában fizetne kellett volna, ami azt jelenti, hogy a költségeit figyelembe véve Ön a német adóbevallás benyújtásával adóvisszatérítésre lehet jogosult.

Az adóvisszatérítés összege természetesen változó lehet, azonban általánosságban elmondható, hogy érdemes sorba állni érte, hiszen átlagosan €1.000 is lehet, ami jelenlegi árfolyamon több mint 350.000 forintot jelent.

Mennyi adóvisszatérítést kaphatok és mikor érkezik a számlámra az összeg?

Az adóvisszatérítés mértéke nagyban függ attól, mennyi adóelőleg került levonásra az év során, valamint a különböző a kedvezményektől is. A német adóvisszatérítés mértékét többek közt a munkaidő, a családi állapot, a hazautak hitelt érdemlő igazolása, a rászoruló közeli hozzátartozók számára nyújtott anyagi támogatás mértéke, vagy épp a német szállásköltségek hiteles igazolása is befolyásolhatja.

Általánosságban elmondható, hogy az egyedülállóak esetében 9744 euróig, házasok esetében pedig 19 488 euró bruttó összkeresetig (férj és feleség) visszaigényelhető a befizetett adó. Ezeken felül minél több igazolást tudunk benyújtani, annál nagyobb mértékű adóvisszatérítésre vagyunk jogosultak, ám maximum akkora mértékben, amennyi a keresetünk után befizetésre került.

Önmagában azonban a bruttó bér ismerete még nem elég ahhoz, hogy a visszajáró összeg nagysága meghatározható legyen, fontos tehát, hogy az ügyben szakértő segítséget kérjük és konzultáljunk.

Miért lehet szükség segítségre a német adóvisszatérítés kapcsán?

A német adóvisszatérítés szempontjából az egyik legfontosabb dolog a német adóbevallás megfelelő módon történő elkészítése. Ez elsőre egyszerűnek tűnhet, azonban laikusok számára bonyolult és összetett feladat, melyhez a formanyomtatványok kitöltése mellett számos kiegészítő melléklet csatolása is szükséges.

A bevallás elkészítéséhez először is szükséges a fentebb már említett bérigazolás, a Lohnsteuerbescheinigung, amit az aktuális adóévet követően, vagy a német munkaviszony végével ad ki a munkáltató. Ezen kívül szükséges az (EU/EWR) igazolás is, amit a magyar adóhivatalnak kell kiállítania.

A német adóvisszatérítés helyes módja tehát sok dokumentumot és legfőképp odafigyelést, valamint szakértelmet igénylő feladat. Ez a folyamat pedig rendkívül frusztráló is lehet azok számára, akik nem napi szinten foglalkoznak adóügyekkel.

Abban az esetben tehát, ha szeretné a Németországban befizetett személyi jövedelemadóból a legtöbbet visszaigényelni, érdemes olyan szakemberek segítségét kérni, akik komplex szolgáltatás keretei között garantálják a hatékony ügyintézést, és a folyamat elejétől a végéig mindent kézben tartanak. A német bevallás és az esetleges hiánypótlás vagy kiegészítés kéréssel kapcsolatos ügyintézésig. Biztosítva azt, hogy Ön is hozzájuthasson ahhoz az adóvisszatérítéshez, ami a befizetett adóelőleg alapján jogosan megilleti.

Mikorra várható a német adóvisszatérítés megérkezése?

Annak, hogy mikor érkezik meg Németországból a dolgozót megillető adóvisszatérítés, az ideje változó lehet. A német adóhivatal ügyintézési ideje ugyanis tág intervallumon belül mozog. Előfordulhat, hogy a bevallás benyújtása és a határozat elkészítése között akár 6 hónap is eltelhet, ami azt jelenti, hogy bizonyos esetekben a német adóvisszatérítésre akár fél évet is várni kell.

Ez a várakozás azonban megéri, hiszen az átlag német adóvisszatérítés akár €1.000 környéki összeg is lehet, ami mindenki számára jól jön, aki keményen megdolgozott a fizetéséért. Éppen ezért, ha Ön is dolgozott valaha Németországban, itt az ideje annak, hogy felvegye a kapcsolatot egy szakértőkből álló csapattal a német adóvisszatérítés helyes módját illetően.


Pénzügy Adózás